Aber-tuss hc oral: употреби, нежелани реакции, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): ФЕНИЛЕФРИН НСК / ХИДРОКОДОН БИТАТРАТ / ХЛОРФЕНИРАМИН

Продуктите, съдържащи кодеин или дихидрокодеин, не трябва да се използват при деца след определени операции (включително отстраняване на сливиците / аденоиди). Също така, за деца на възраст под 12 години, не използвайте кодеин или дихидрокодеин за лечение на кашлица или болка, освен ако не е указано специално от лекаря. Не се препоръчва употребата на кодеин или дихидрокодеин за лечение на кашлица и болка при деца на възраст между 12 и 18 години, които имат проблеми с дишането. Някои деца са по-чувствителни към кодеин или дихидрокодеин и са имали много сериозни (рядко фатални) проблеми с дишането като бавно / плитко дишане (вж. Също секция Нежелани реакции). Говорете с Вашия лекар или фармацевт за рисковете и ползите от това лекарство.

Вижте също раздел Предупреждение.

Този комбиниран продукт се използва за лечение на симптоми, причинени от обикновена настинка, грип, алергии, сенна хрема или други дихателни заболявания (напр. Синузит, бронхит). Деконгестантите помагат за облекчаване на запушени симптоми на носа. Този продукт също съдържа наркотично средство за потискане на кашлицата (антитусивно), което засяга определена част от мозъка, което намалява нуждата от кашлица. Антихистамините облекчават воднисти очи, сърбящи очи / нос / гърло, хрема и кихане.

Кашлица и студени продукти не са доказани като безопасни или ефективни при деца на възраст под 6 години. Ето защо този продукт не се препоръчва за лечение на симптоми на настинка при деца на възраст под 6 години. Някои продукти (включително някои дългодействащи таблетки / капсули) не се препоръчват за употреба при деца на възраст под 12 години. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности относно безопасното използване на продукта.

Тези продукти не излекуват или скъсяват продължителността на обикновената настинка и могат да причинят сериозни странични ефекти. За да намалите риска от сериозни нежелани реакции, следвайте внимателно всички указания за дозиране. Предоставянето на повече от препоръчаната доза или използването на това лекарство заедно с други кашлица и студени продукти води до сериозни (дори фатални) странични ефекти, включително забавено / спряно дишане. Говорете с лекаря или фармацевта, преди да дадете други лекарства против кашлица и студ, които могат да съдържат същите или подобни съставки (вж. Също раздел “Взаимодействия с лекарствата”). Попитайте за други начини за облекчаване на кашлица и симптоми на настинка (като например пиене на достатъчно течности, използване на овлажнител или капки за солена вода / спрей). Не използвайте този продукт, за да направите детето сънено.

Ако приемате продукта без рецепта за самолечение, прочетете всички указания на опаковката на продукта, преди да приемете това лекарство. Ако имате някакви въпроси, консултирайте се с Вашия фармацевт. Ако Вашият лекар предписал това лекарство, вземете го според указанията.

Вземете това лекарство през устата със или без храна с пълна чаша вода (8 унции или 240 милилитра) или според указанията на Вашия лекар. Това лекарство може да се приема с храна или мляко, ако се появи стомашно разстройство. Дозата се основава на Вашето медицинско състояние, възраст и отговор на лечението.

Ако използвате течна форма, използвайте устройство за измерване на лекарството или лъжица, за да измерите внимателно предписаната доза. Не използвайте лъжица за домакинство, тъй като може да не получите правилната доза. Ако течният ви вид е суспензия, разклатете добре бутилката преди всяка доза.

Ако използвате таблетки с продължително освобождаване или капсули, поглъщайте цялото лекарство. Не разтрошавайте, дъвчете и не прекъсвайте таблетките или капсулите. Това може да унищожи продължителното действие на лекарството и да увеличи страничните ефекти.

Това лекарство може да причини реакции на отнемане, особено ако е използвано редовно дълго време (повече от няколко седмици) или във високи дози. В такива случаи може да се появят симптоми на отнемане (като тревожност, безпокойство, изпотяване, треперене, гадене, повръщане и диария), ако внезапно спрете да използвате това лекарство. За да предотвратите реакции на оттегляне, Вашият лекар може постепенно да намали дозата Ви. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности и веднага съобщете всички реакции на оттегляне.

Въпреки че е малко вероятно да се появи, това лекарство може също да доведе до ненормално търсене на наркотици (пристрастяване / образуване на навици). Не увеличавайте дозата си, не я приемайте по-често или го използвайте по-дълго, отколкото е предписано. Правилно спирайте лечението, когато е насочено. Това ще намали шансовете за пристрастяване.

Когато се използва продължително време, това лекарство може да не работи както добре и може да изисква различно дозиране. Говорете с Вашия лекар, ако това лекарство спре да работи добре.

Информирайте Вашия лекар, ако Вашето състояние продължава повече от 1 седмица, ако се влоши или ако се появи с повишена температура, обрив или постоянно главоболие. Те могат да бъдат симптоми на сериозен медицински проблем и трябва да бъдат проверени от лекар.

Може да се появи сънливост, световъртеж, главоболие, замъглено зрение, разстроен стомах, гадене, запек или сухота в устата / носа / гърлото. Ако някоя от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

За облекчаване на сухота в устата, засмукване (без захар) твърди бонбони или лед чипове, дъвчете (без захар) дъвка, пийте вода, или използвайте заместител на слюнката. Това лекарство може да изсъхне и да сгъсти слуз в белите дробове, което затруднява дишането и изчистването на белите дробове. За да предотвратите този ефект, пийте много течности, освен ако не е указано друго от Вашия лекар.

Ако Вашият лекар Ви е насочил да използвате това лекарство, не забравяйте, че той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате сериозни нежелани реакции, включително: промени в настроението (напр. Халюцинации), звънене в ушите, треперене, уриниране, слабост, леко набиване / кървене, бързо / бавно / сърдечен пулс.

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате много сериозни нежелани реакции, включително: припадъци.

Този продукт може да причини сериозни промени в психиката / настроението и много сериозни (рядко фатални) проблеми с дишането. Този продукт може да съдържа кодеин или дихидрокодеин. Кодеинът и дихидрокодеинът се превръщат в силни наркотични вещества (морфин или дихидроморфин) във вашето тяло. При някои хора това се случва по-бързо и по-пълно от обичайното, което увеличава риска от много сериозни нежелани реакции. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако забележите някое от следните: бавно / плитко дишане, необичайна сънливост / затруднено събуждане, объркване.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Ако обаче забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), силна замаяност, затруднено дишане, незабавно да получите медицинска помощ.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да вземете този продукт, уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към i; Или ако имате други алергии. Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си анамнеза, особено за: коремни проблеми (напр. Хроничен запек, илеус, заболяване на жлъчния мехур, панкреатит), проблеми с надбъбречните жлези (напр. (Напр. Астма, емфизем, сънна апнея), диабет, някои проблеми с очите (глаукома), сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми, чернодробни заболявания, проблеми с психиката / настроението (Напр., Хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм), проблеми с уринирането (напр. Проблеми с уринирането поради увеличаване на простатата, задържане на урина), употреба / злоупотреба (напр., Депресия, психоза) На наркотици / алкохол.

Това лекарство може да ви замаже или сънливо или да предизвика замъглено виждане. Не шофирайте, не използвайте машини или не извършвайте никаква дейност, изискваща бдителност или ясно виждане, докато не сте сигурни, че можете да извършвате такива дейности безопасно. Ограничете употребата на алкохол и някои други лекарства, които причиняват сънливост. (Вижте също “Лекарствени взаимодействия”).

За да сведете до минимум замайването и замайването, стайте бавно, когато се издигате от седнало или легнало положение.

Това лекарство може да съдържа аспартам. Ако имате фенилкетонурия (PKU) или друго състояние, което изисква да ограничите приема на аспартам (или фенилаланин), консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт относно безопасната употреба на това лекарство.

Това лекарство може да съдържа захар и / или алкохол. Препоръчва се повишено внимание, ако имате диабет, алкохолна зависимост или чернодробно заболяване. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт относно безопасната употреба на този продукт.

Децата могат да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на антихистамините. При малки деца това лекарство може да предизвика възбуда / възбуда вместо сънливост. Децата могат също да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на наркотичната кашлица, особено при крайна сънливост, обърканост или бавно / плитки / шумни дишания. (Вижте също раздел Предупреждение.)

По-възрастните хора могат да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на това лекарство, особено объркване, замайване, сънливост, бавно / плитко дишане, ускорено сърцебиене, запек и уриниране. Объркване, замаяност и сънливост могат да увеличат риска от падане.

Преди да използвате това лекарство, жените в детеродна възраст трябва да разговарят със своя лекар относно рисковете и ползите. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете. По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само когато е абсолютно необходимо. Тя може леко да увеличи риска от вродени дефекти, ако се използва през първите два месеца от бременността. Също така, използването му за дълго време или във високи дози в близост до очакваната дата на доставка може да навреди на плода. За да намалите риска, вземете най-малката ефективна доза за възможно най-кратко време. Кажете на лекаря незабавно, ако забележите някакви симптоми в новороденото, като бавно / плитко дишане, раздразнителност, необичаен / постоянен плач, повръщане или диария.

Този продукт може да преминава в кърмата. Консултирайте се с Вашия лекар преди кърменето. Продуктите, съдържащи кодеин или дихидрокодеин, рядко могат да имат нежелани ефекти върху кърменото дете. Кажете веднага на лекаря, ако детето Ви развие повишена сънливост, проблеми с кърменето, затруднено дишане или необичайна скръб. Ако вашият продукт съдържа кодеин или дихидрокодеин, обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар преди да кърмите.

Лекарствените взаимодействия могат да променят начина на работа на вашето лекарство или да увеличат риска от сериозни нежелани реакции. Този документ не съдържа всички възможни лекарствени взаимодействия. Съхранявайте списък с всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта / лекарства без рецепта и растителни продукти), и го споделяйте с Вашия лекар и фармацевт. Не започвайте, спирайте или променяйте дозата на каквито и да било лекарства без одобрението на Вашия лекар.

Някои продукти, които могат да взаимодействат с това лекарство, включват: други антихолинергични лекарства (напр. Бенттропин, беладонова алкалоиди), антихистамини, приложени върху кожата (като дифенхидрамин крем, мехлем, спрей), бета-блокери (например метопролол, атенолол) (Напр., Халотан), метилдопа, наркотични антагонисти (напр. Налтрексон, налоксон), резерпин, скополамин, трициклични антидепресанти (напр., Амитриптилин, дезипрамин).

Приемането на МАО инхибитори с това лекарство може да причини сериозно (възможно фатално) взаимодействие с лекарството. Избягвайте приема на МАО инхибитори (изокарбоксазид, линезолид, метиленово синьо, моклобемид, фенелзин, прокарбазин, разагилин, селегилин, трансилципромин) по време на лечението с това лекарство. Повечето инхибитори на МАО също не трябва да се приемат две седмици преди лечението с това лекарство. Посъветвайте се с Вашия лекар кога да започнете или спрете да приемате това лекарство.

Рискът от сериозни нежелани реакции (като бавно / плитко дишане, тежка сънливост / замаяност) може да се увеличи, ако това лекарство се приема с други продукти, които могат също да повлияят на дишането или да причинят сънливост. Поради това, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате други продукти, като алкохол, лекарство за сън или тревожност (като алпразолам, диазепам, золпидем), мускулни релаксанти и облекчаващи наркотиците (като кодеин).

Проверете етикетите на всичките си лекарства (напр. Кашлица и студени продукти, хранителни добавки), тъй като те могат да съдържат съставки, които могат да повлияят на сърдечната честота / кръвното Ви налягане или да причинят сънливост. Попитайте фармацевта си за безопасната употреба на тези продукти.

Това лекарство може да попречи на някои медицински / лабораторни изследвания (включително нива на амилаза / липаза, мозъчно сканиране за болестта на Паркинсон), което може да доведе до фалшиви резултати от теста. Уверете се, че лабораторният персонал и всички ваши лекари знаят, че използвате това лекарство.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния. Симптомите на предозиране могат да включват: объркване, студена / студена кожа, бърза / бавна / неравномерна сърдечна дейност, бавно / плитко дишане, гърчове, загуба на съзнание.

Ако лекарят Ви е предписал това лекарство, не го споделяйте с други хора. Това е против закона.

Не приемайте това лекарство няколко дни преди тестването за алергия, тъй като резултатите от теста могат да бъдат засегнати.

Ако приемате този продукт редовно и пропускате доза, вземете го веднага, щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте на стайна температура далеч от светлина и влага. Не съхранявайте в банята. Не замразявайте течните форми на това лекарство. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местно предприятие за изхвърляне на отпадъци.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.