Остър синузит – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Синусите са въздушни пространства зад костите на горната страна: между очите и зад челото, носа и бузите. Лигавицата на синусите се състои от клетки с малки косми на повърхностите им, наречени ресни. Други клетки в лигавицата произвеждат слуз. Слухът улавя микроби и замърсители и ресничките изтласкват слузта през тесни синусови отвори в носа. Когато синусите се възпалят или заразят, слузът се уплътнява и запушва отворите до един или повече синуси. Флуидът се натрупва вътре в синусите, причинявайки повишено налягане. Също така, бактериите могат да се уловят, да се размножават и да заразяват лигавицата. Това е синузит. Синузитът може да бъде хроничен (продължителен или често се връща) или остър. Остър синузит продължава три седмици или по-малко и лицето трябва да има не повече от три епизода годишно. Остър синузит е изключително разпространен. Обикновено се причинява от вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Възпалението и подуването на лигавицата на синусите може да се задейства; Вирусни инфекции, като обикновена настинка; алергии; Замърсяване на въздуха и цигарен дим; Зъбни инфекции; Натъпкани носни пасажи от носните полипи

Симптоми

Честите симптоми на остър синузит включват назална конгестия, дебело зелено отделяне на носа, треска, главоболие, умора и болка на лицето. Някои симптоми зависят от това кой синус е възпален. Например; Фронтозен синузит (зад челото) може да причини болка в челото и болка, която се влошава, когато лежите на гърба; Емоидният синузит (зад моста на носа) може да причини болка между очите, подуване на клепачите, загуба на миризма и болка при докосване на страните на носа. Сфеноидният синузит (зад очите) може да причини уши, болки в шията или главоболие в горната част на главата или дълбоко зад челото; Максиларният синузит (зад бузите) може да причини болка в бузите, под очите или в горните зъби и челюсти.

диагноза

А инфекция на синусите може да бъде трудно да се диагностицира в ранните етапи, защото може да имитира обикновена настинка. И двете могат да причинят назална конгестия и умора. Обикновено настинката обикновено се подобрява след пет до седем дни, докато нелекуваната инфекция на синусите може да продължи три седмици или повече. Синусовите инфекции също са по-склонни да причинят зелена назална течност, треска и болка на лицето.

Колко трае?

По дефиниция острите синусови инфекции се прекратяват в рамките на три седмици. Инфекции, които продължават повече от три седмици, се считат за хроничен синузит.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Има някои мерки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на синузит. Ако пушите цигари, трябва да се откажете. Димът може да раздразни носните канали и да увеличи вероятността от инфекция. Назалните алергии могат да предизвикат и инфекции на синусите. Чрез идентифициране на алергена (веществото, причиняващо алергичната реакция) и избягването му, можете да помогнете за предотвратяване на синузит.

Как да се лекува това здравословно състояние

Много инфекции на синусите се подобряват без лечение. Въпреки това, няколко лекарства могат да ускорят възстановяването и да намалят вероятността инфекцията да стане хронична.

Кога да посетите лекаря

Свържете се с лекар, ако имате болка на лицето заедно с главоболие и повишена температура, студени симптоми, които траят повече от седем до десет дни или персистиращо зелено изпускане от носа. Ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на една седмица от началото на лечението, се обадете на Вашия лекар. Обадете се по-рано, ако симптомите се влошат.

прогноза

Прогнозата за остър синузит е много добра. Повечето случаи ще изчезнат в рамките на една до две седмици, често без антибиотици.