Възрастни ниски дози аспирин перорално: употреба, странични ефекти, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): ASPIRIN

Аспирин се използва за намаляване на треската и облекчаване на лека до умерена болка от състояния като мускулни болки, зъбобол, обикновена настинка и главоболия. Може да се използва и за намаляване на болката и подуването при такива състояния като артрит. Аспиринът е известен като салицилат и нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС). Тя действа, като блокира определено естествено вещество в тялото ви, за да намали болката и подуването. Консултирайте се с Вашия лекар преди да лекувате дете на възраст под 12 години.

Вашият лекар може да ви насочи да вземете ниска доза аспирин, за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци. Този ефект намалява риска от инсулт и инфаркт. Ако наскоро сте извършили операция по запушени артерии (като байпас, каротидна ендартеректомия, коронарен стент), Вашият лекар може да ви насочи да използвате аспирин в ниски дози като “разреждане на кръвта”, за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци.

Ако приемате това лекарство за самолечение, следвайте всички указания на опаковката на продукта. Ако не сте сигурни в някоя от тези данни, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. Ако Вашият лекар Ви е накарал да приемете това лекарство, вземете го точно както е предписано.

Вземете това лекарство през устата. Пийте пълна чаша вода (8 унции / 240 милилитра), освен ако Вашият лекар не Ви каже друго. Не легнете поне 10 минути, след като сте приемали това лекарство. Ако се появи стомашно разстройство, докато приемате това лекарство, можете да го приемате с храна или мляко.

Поглъщайте таблетки с покритие с ентерично покритие цяло. Не разтрошавайте и не дъвчете таблетки с ентеритно покритие. Това може да увеличи разстройството на стомаха.

Не разтрошете или дъвчете таблетки с удължено освобождаване или капсули. Това може да доведе до освобождаване на цялото лекарство наведнъж, което увеличава риска от нежелани реакции. Също така, не разделяйте таблетките с удължено освобождаване, освен ако не разполагат с редове, а Вашият лекар или фармацевт ви казват да го направите. Поглъщайте цялата или разделената таблетка без да я смачквате или дъвчете.

Дозировката и продължителността на лечението се основават на Вашето медицинско състояние и отговор на лечението. Прочетете етикета на продукта, за да намерите препоръки за това колко таблетки можете да приемате в продължение на 24 часа и колко дълго може да се лекувате, преди да потърсите медицинска помощ. Не приемайте повече лекарства или ги приемайте по-дълго от препоръчваното, освен ако не сте ги инструктирали. Използвайте най-малката ефективна доза. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

Ако приемате това лекарство за самолечение на главоболие, потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате също и неразвито говорене, слабост от едната страна на тялото или внезапни промени в зрението. Преди да използвате това лекарство, консултирайте се с лекар или фармацевт, ако имате главоболие, причинено от нараняване на главата, кашлица или огъване, или ако имате главоболие с продължително / тежко повръщане, повишена температура и твърдо гърло.

Ако приемате това лекарство според необходимостта (не по редовен график), не забравяйте, че болковите лекарства работят най-добре, ако се използват като първите признаци на болка. Ако изчакате, докато болката се влоши, лекарството може да не работи както добре. Аспирин със специално покритие (ентерично покритие) или бавно освобождаване може да отнеме повече време, за да спре болката, тъй като се абсорбира по-бавно. Помолете Вашия лекар или фармацевт да Ви помогне да изберете най-добрия тип аспирин за Вас.

Не трябва да приемате това лекарство за самостоятелно лечение на болка за повече от 10 дни. Не трябва да използвате това лекарство, за да се самооправите треска, която продължава повече от 3 дни. В тези случаи се консултирайте с лекар, защото може да имате по-сериозно състояние. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако развиете звънене в ушите или затруднения при слуха.

Ако състоянието ви продължава или се влошава (като нови или необичайни симптоми, зачервяване / подуване на болезнената област, болка / треска, която не изчезва или се влошава) или ако смятате, че може да имате сериозен медицински проблем, незабавно уведомете Вашия лекар ,

Може да настъпи възпаление на стомаха и киселини. Ако някой от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Ако Вашият лекар Ви е насочил да използвате това лекарство, не забравяйте, че той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако възникнат някои от тези нежелани, но сериозни нежелани реакции: леко натъртване / кървене, затруднено слух, звънене в ушите, промяна в количеството на урината, упорито или тежко гадене / повръщане, необяснима уморяемост, замайване, тъмна урина , Пожълтяване на очите / кожата.

Това лекарство може рядко да причини сериозно кървене от стомаха / червата или от други части на тялото. Ако забележите някоя от следните редки, но много сериозни нежелани реакции, незабавно потърсете медицинска помощ: чернодробни изпражнения, персистираща или тежка стомашна / коремна болка, повръщане, което прилича на кафева основа, неразвито говорене, слабост от едната страна на тялото, Внезапни промени в зрението или силно главоболие.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), силни световъртеж, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да приемете аспирин, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към I; Или други салицилати (като холин салицилат или други средства за облекчаване на болката или редуктори на повишена температура) (НСПВС като ибупрофен, напроксен или ако имате други алергии.) Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Това лекарство не трябва да се използва, ако имате определени медицински състояния. Преди да използвате това лекарство, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако имате: кървене / нарушения на кръвосъсирването (като хемофилия, дефицит на витамин К, нисък брой тромбоцити).

Ако имате някой от следните здравословни проблеми, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате това лекарство: бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, диабет, стомашни проблеми (като язви, киселини, болки в стомаха), чувствителна към аспирин астма (анамнеза за влошаване Дишане с хлъзгав / задушен нос след приемане на аспирин или други нестероидни противовъзпалителни лекарства), рани в носа (носни полипи), подагра, някои ензимни недостатъци (пируват киназа или дефицит на G6PD).

Това лекарство може да причини стомашно кървене. Ежедневната употреба на алкохол и тютюн, особено когато се комбинира с този продукт, може да увеличи риска от този страничен ефект. Ограничете алкохолните напитки и спрете да пушите. Уведомете Вашия лекар или фармацевт за повече информация.

Преди да започнете операция, кажете на Вашия лекар или зъболекар, че приемате това лекарство.

Децата и тийнейджърите под 18-годишна възраст не трябва да приемат аспирин, ако имат варицела, грип или някакво недиагностицирано заболяване или ако наскоро са получили ваксина. В тези случаи приемането на аспирин увеличава риска от синдром на Reye, рядко, но сериозно заболяване. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако забележите промени в поведението си с гадене и повръщане. Това може да е ранен признак на синдрома на Рей.

Възрастните възрастни могат да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на това лекарство, особено стомашно / чревно кървене и язви.

Аспиринът не се препоръчва за употреба по време на бременност. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате това лекарство, ако сте или мислите, че може да сте бременна. Кажете на лекаря си незабавно, ако забременеете, докато приемате това лекарство. Не използвайте това лекарство през последните 3 месеца от бременността, поради евентуална вреда на нероденото бебе или проблеми при раждането.

Аспиринът преминава в кърмата и може да увреди кърмачето. Кърменето при употребата на това лекарство не се препоръчва. Консултирайте се с Вашия лекар преди да кърмите.

Лекарствените взаимодействия могат да променят начина на работа на вашето лекарство или да увеличат риска от сериозни нежелани реакции. Този документ не съдържа всички възможни лекарствени взаимодействия. Съхранявайте списък с всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта / лекарства без рецепта и растителни продукти), и го споделяйте с Вашия лекар и фармацевт. Не започвайте, спирайте или променяйте дозата на каквито и да било лекарства без одобрението на Вашия лекар.

Някои продукти, които могат да взаимодействат с това лекарство, включват: мифепристон, ацетазоламид, “разредители на кръвта” (като варфарин, хепарин), кортикостероиди (като преднизон), метотрексат, валпроева киселина, билкови лекарства като гинко билоба.

Преди да използвате този продукт, консултирайте се с Вашия лекар, ако наскоро сте получили определени живи ваксини (като ваксина срещу варицела, ваксина срещу грип).

Проверявайте внимателно всички лекарствени средства за рецепта и лекарства без рецепта, тъй като много лекарства съдържат облекчаващи болката / редуктори на повишена температура, известни като НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, кеторолак, напроксен). За да предотвратите предозиране на аспирин, прочетете внимателно етикетите, преди да вземете други болкоуспокояващи или студени продукти, за да се уверите, че те не съдържат аспирин. Попитайте Вашия фармацевт за безопасно използване на тези продукти.

Ежедневната употреба на НСПВС (като ибупрофен) може да намали способността на аспирина да предотврати инфаркт / инсулт. Ако приемате ниски дози аспирин за профилактика на инфаркт / инсулт, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности и за обсъждане на други възможни лечения (като ацетаминофен) за болката / треската.

Това лекарство може да повлияе на определени лабораторни тестове (включително някои тестове за захар на урина), което вероятно води до фалшиви резултати от теста. Уверете се, че лабораторният персонал и всички ваши лекари знаят, че приемате това лекарство.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния. Симптомите на предозиране могат да включват: изгаряне на болката в гърлото / стомаха, объркване, психически / промени в настроението, припадък, слабост, звънене в ушите, висока температура, бързо дишане, промяна в количеството на урината, гърчове, загуба на съзнание.

Ако използвате това лекарство редовно или във високи дози, може да се извършват лабораторни и / или медицински изследвания (като тестове за чернодробна и бъбречна функция, кръвна картина, ниво на салицилат), за да се следи напредъка Ви или да се проверят страничните ефекти. Консултирайте се с Вашия лекар за повече подробности.

Има много различни продукти на аспирина. Някои от тях имат специални покрития, а някои имат дълго действие. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт да Ви препоръча най-добрия продукт.

Ако Вашият лекар ви насочи да приемате това лекарство по редовен график (не само “според нуждите”) и пропускате доза, вземете го веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте при стайна температура между 59-86 градуса (15-30 градуса по Целзий) далеч от влага и светлина. Да не се съхранява над 104 градуса по Целзий (40 градуса С). Различните марки на това лекарство може да имат различни нужди за съхранение. Проверете пакета на продукта за инструкции как да съхранявате марката си или попитайте фармацевта си. Не съхранявайте в банята. Не използвайте аспиринов продукт, който има силна миризма, подобна на оцет. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местна компания за изхвърляне на отпадъци за повече подробности относно безопасното изхвърляне на продукта.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.