30pse-150gfn-15dm орално: употреби, странични ефекти, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): GUAIFENESIN / DEXTROMETHORPHAN HBR / PSEUDOEPHEDRINE HCL

Това комбинирано лекарство се използва за временно лечение на кашлица, задръстване на гръдния кош и запушен нос, причинени от обикновена настинка, грип, алергии, сенна хрема или други дихателни заболявания (например синузит, бронхит). Гуайфенезин е отхрачващо средство, което помага за тънката и разхлабване на слуз в белите дробове, което улеснява кашлянето на слуз. Декстрометорфан е кашлица, която потиска определена част от мозъка (център за кашлица), намалявайки желанието за кашлица. Този продукт съдържа и деконгестант, който спомага за облекчаване на запушени симптоми на носа.

Това лекарство обикновено не се използва за продължителна кашлица от тютюнопушене, астма, други дългосрочни проблеми с дишането (напр. Емфизем), или кашлица с много слуз, освен ако не е указана от Вашия лекар.

Продуктите с кашлица и студ не са доказани като безопасни или ефективни при деца на възраст под 6 години. Ето защо не използвайте този продукт за лечение на студени симптоми при деца под 6-годишна възраст, освен ако не е указано специално от лекаря. Някои продукти (като таблетки / капсули с продължително действие) не се препоръчват за употреба при деца на възраст под 12 години. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности относно безопасното използване на продукта.

Тези продукти не излекуват или скъсяват продължителността на обикновената настинка и могат да причинят сериозни странични ефекти. За да намалите риска от сериозни нежелани реакции, следвайте внимателно всички указания за дозиране. Не използвайте този продукт, за да направите детето сънено. Не давайте други лекарства против кашлица и студ, които могат да съдържат същите или подобни съставки (вж. Също раздел “Взаимодействия с лекарствата”). Посъветвайте се с лекаря или фармацевта за други начини за облекчаване на кашлица и симптоми на настинка (като например пиене на достатъчно течности, използване на овлажнител или солени капки за нос / спрей).

Ако приемате лекарството без рецепта, прочетете всички указания на опаковката на продукта, преди да приемете това лекарство. Ако имате някакви въпроси, консултирайте се с Вашия фармацевт. Ако Вашият лекар предписал това лекарство, вземете го според указанията.

Вземете таблетката, капсулата или течната форма през устата със или без храна. Следвайте указанията за дозиране на етикета или приемете го според указанията на Вашия лекар. Пийте много течности, когато използвате това лекарство, освен ако не е указано от Вашия лекар. Флуидът ще помогне да разхлабите слузта в белите дробове. Това лекарство може да се приема с храна, ако се получи стомашно разстройство.

Ако използвате течната форма, използвайте устройство за измерване на медикамента, за да измерите внимателно предписаната доза. Не използвайте лъжица домакинство. Ако течният ви вид е суспензия, разклатете добре бутилката преди всяка доза.

Ако използвате таблетки с продължително освобождаване или капсули, поглъщайте цялото лекарство. Не разтрошавайте и не дъвчете таблетките или капсулите. Това може да унищожи продължителното действие на лекарството и да увеличи страничните ефекти.

Дозата се основава на възрастта ви, медицинското състояние и реакцията на терапията.

Неправилното използване на това лекарство (злоупотреба) може да доведе до сериозна вреда (например, увреждане на мозъка, припадъци, смърт). Не увеличавайте дозата си или не вземайте това лекарство по-често, отколкото препоръчвате от Вашия лекар или инструкциите на опаковката без одобрението на Вашия лекар.

Информирайте Вашия лекар, ако Вашето състояние продължава повече от 1 седмица, ако се влоши или ако се появи с повишена температура, обрив или постоянно главоболие. Те могат да бъдат симптоми на сериозен медицински проблем и трябва да бъдат проверени от лекар.

Може да се появи замаяност, главоболие, гадене, нервност или проблеми със съня. Ако някоя от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако Вашият лекар предписал това лекарство, помнете, че Вашият лекар Ви е предписал, защото той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от странични ефекти. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

Уведомете Вашия лекар, ако възникнат някои от тези нежелани, но сериозни нежелани реакции: промени в настроението (например объркване, халюцинации), треперене (тремор), слабост.

Уведомете Вашия лекар, ако се появят някои от тези редки, но много сериозни нежелани реакции: бързо / бавно / неправилно сърцебиене.

Много малко алергична реакция към това лекарство е малко вероятно, но ако се случи, незабавно потърсете медицинска помощ. Симптомите на сериозна алергична реакция могат да включват: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), тежка замаяност, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да приемете това лекарство, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към i; Или ако имате други алергии. Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си история, особено за: проблеми с дишането (напр. Астма, емфизем), диабет, някои проблеми с очите (глаукома), сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми, свръхактивна щитовидна жлеза Хипертиреоидизъм), проблеми с уринирането (напр. Поради увеличена простата).

Това лекарство може да ви замаяе. Не шофирайте, не използвайте машини или не извършвайте никаква дейност, изискваща бдителност, докато не сте сигурни, че можете да извършвате такива дейности безопасно. Ограничете алкохолните напитки.

Течните препарати на този продукт могат да съдържат захар, аспартам и / или алкохол. Препоръчва се повишено внимание, ако имате диабет, алкохолна зависимост, чернодробно заболяване, фенилкетонурия (PKU) или всяко друго състояние, което изисква да ограничите / избягвате тези вещества във вашата диета. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за безопасно използване на този продукт.

По-възрастните хора могат да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на това лекарство, особено замаяност, затруднено уриниране, бързо / неравномерно сърцебиене, проблеми със съня, объркване или психически промени.

По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само ако е абсолютно необходимо. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар.

Това лекарство може да преминава в кърмата. Консултирайте се с Вашия лекар преди да кърмите.

Ако приемате това лекарство под ръководството на Вашия лекар, Вашият лекар или фармацевт може вече да са наясно с всички възможни лекарствени взаимодействия и може да ви наблюдава за тях. Не започвайте, спирайте или променяйте дозата на което и да е лекарство, преди да се консултирате първо с Вашия лекар или фармацевт.

Приемането на някои МАО инхибитори с това лекарство може да причини сериозно (възможно фатално) взаимодействие с лекарството. Избягвайте приема на изокарбоксазид, метиленово синьо, моклобемид, фенелзин, прокарбазин, разагилин, селегилин или трансилципромин по време на лечение с това лекарство. Повечето инхибитори на МАО също не трябва да се приемат две седмици преди лечението с това лекарство. Посъветвайте се с Вашия лекар кога да започнете или спрете да приемате това лекарство.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за всички лекарствени продукти, предписани с рецепта и лекарства, които можете да използвате, особено: бета-блокери (напр. Метопролол, атенолол), гуанетидин, някои инхалационни упойващи средства (например халотан), метилопа, резерпин, Антидепресанти (напр. Амитриптилин, дезипрамин).

Guaifenesin се предлага както в рецепти, така и при непубликувани лекарствени продукти. Проверете внимателно етикетите на всичките си лекарства, за да сте сигурни, че не приемате повече от един продукт, съдържащ гуайфенезин.

Проверете етикетите на всички ваши лекарства (напр. Кашлица и студени продукти, хранителни добавки), защото те могат да съдържат съставки, които биха могли да увеличат сърдечната честота или кръвното Ви налягане. Попитайте фармацевта си за безопасната употреба на тези продукти.

Това лекарство може да възпрепятства някои медицински / лабораторни изследвания (включително нива на урина 5-HIAA / VMA, мозъчно сканиране за болестта на Паркинсон), което вероятно води до фалшиви резултати от теста. Уверете се, че лабораторният персонал и всички ваши лекари знаят, че използвате това лекарство.

Този документ не съдържа всички възможни взаимодействия. Ето защо, преди да използвате този продукт, уведомете Вашия лекар или фармацевт за всички продукти, които използвате. Поддържайте списък с всички ваши лекарства заедно с Вас и споделете списъка с Вашия лекар и фармацевт.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния. Симптомите на предозиране могат да включват: възбуда, объркване, халюцинации, гърчове.

Ако лекарят Ви е предписал това лекарство, не го споделяйте с други хора.

Поддържайте всички редовни медицински и лабораторни срещи.

Ако сте предписали това лекарство редовно и сте пропуснали доза, вземете го веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте в плътно затворен контейнер при стайна температура между 59-86 градуса по Целзий (15-30 градуса по Целзий), далеч от светлина и влага. Не съхранявайте в банята. Не замразявайте течните форми на това лекарство. Пазете всички лекарства далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местна компания за изхвърляне на отпадъци за повече подробности относно безопасното изхвърляне на продукта.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.