Здравословна и здравословна диета: сърцето се храни и се храни

Виното и шоколадът създават образи на добрия живот, но те също могат да бъдат част от сърдечно-здравословна диета.

Предвид високите нива на сърдечни заболявания сред много хора по света, изследователите са разгледали внимателно многобройните храни и добавки – от мастната риба до витамин Е – за да анализират идеалните съставки за здравословна диета.

“Не мисля, че е извън реалността на възможността в крайна сметка да намерим някаква магическа храна, която наистина ще промени”, казва Алис Лихтенщайн, професор по хранителни науки и политика в Училището по хранене “Фрийдман” на Tufts Университет в Бостън.

Но тя предупреждава срещу фалшиво чувство за сигурност. Например, наливането на капсула от рибено масло над вашите топли вълни няма да защити сърцето ви, казва тя. Все още е най-добре да следвате здравословна диета и начин на живот. Това означава хранително хранене, както и поддържане на здравословно тегло, контролиране на кръвното налягане и холестерола, избягване на тютюнопушенето и престояване на физически активни.

“Ние сме имали големи надежди за отделни храни за дълго време, но също така, ние ще трябва да ухапе куршум”, казва тя.

Така че продължавайте да удряте фитнес – и след това се възнаградете с чаша червено вино или шоколад.

Пие червено вино, намалява ли риска от сърдечни заболявания? Някои проучвания показват, че хората, които пият умерено количество алкохол, имат по-малък риск от сърдечни заболявания, отколкото неблагодарна, а някои изследвания показват, че червеното вино може да предложи допълнителни ползи за здравето. Той съдържа съединения като флавоноиди и ресвератрол, които могат да помогнат за ограничаване на атеросклерозата или втвърдяване на артериите.

Пиенето на алкохол редовно, включително червеното вино, може да повиши нивата на “добър” HDL холестерол. Едно или две напитки на ден е показало, че повишават HDL с около 12%, според Heart Association. Допълнителният HDL може да помогне за премахването на лошия холестерол “LDL”, което означава, че има по-малко от материала, който да допринесе за мастните плаки вътре в артериите. Умерената консумация на алкохол също така намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

Ако пиете вино или алкохол, Сърдечната асоциация настоява за умереност: не повече от две напитки дневно за мъже и една за жени.

И ако не пиете алкохол, AHA предупреждава да не започнете, за да предотвратите сърдечни заболявания, особено когато можете да предприемете толкова много други превантивни мерки. Пиенето на алкохол увеличава риска от пристрастяване, високо кръвно налягане, затлъстяване, рак на гърдата и злополуки.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа