20 болезнени здравословни условия

Някои заболявания могат да бъдат мъчителни. Тук са 20 здравословни състояния, които предизвикват очевидно силна болка. Те не са класирани по никакъв начин.

Херпес зостер е едно от най-болезнените медицински състояния, които може да сте недоволни, за да преживеете. Причинено за вируса на варицела-зостер, който причинява и варицела, се характеризира с обрив или изливане на блистери от едната страна на тялото ви, често около талията.

Болката на херпес зостер обикновено е изгаряне или изтръпване и често засяга само едната страна на тялото ви. Може да е толкова лошо, че преживявате ужасяващо болка, когато някой просто леко се отърсва от засегнатата кожа или бризът се промъква над него.

Някои хора, които са имали херпес зостер, могат да развият упорита болка, наречена postherpetic neuralgia.

1. Херпес зостер

Прочетете повече за херпес зостер и ваксина за херпес зостер.

Представете си, че раждате без болкоуспокояващи веднъж или два пъти на ден до 10 седмици в даден момент и имате представа за пълното нещастие на клъстерните главоболия.

Клъстерните главоболия също се наричат ​​”самоубийствени главоболия”, защото са толкова мъчителни болезнени, че те са известни, че карат хората да приемат собствения си живот. Те са склонни да се появят много неочаквано без предупреждение, причинявайки остра, пронизваща болка около едното око. Атаките могат да бъдат поне 15 минути или последните три часа или повече.

Те са признати за най-болезнените видове главоболие, дори по-лоши от тежките мигрени. Всъщност, експертите са предположили, че клъстерното главоболие може да бъде най-болезненото състояние, известно на медицинската наука.

Прочетете повече за клъстерните главоболия.

Намерете местната клиника за главоболие.

2. Клъстерно главоболие

Това условие е не само изключително болезнено, но може да продължи и няколко години, освен ако не се лекува правилно.

В замразеното рамо, ставата става толкова стегната и твърда, че е практически невъзможно да се извършват прости движения като повдигане на ръката. Ежедневните дейности като излитане на тениска, вдигане на чайник, пускане на козирка, дори разресване на косата ви, се превръщат в изпитание.

Не е ясно какво причинява замразеното рамо, но може да се случи след нараняване на рамото или ръката и е по-честа при хора с диабет.

Всяко рамо може да бъде засегнато, но обикновено не е господстващо – това е лявото ти рамо, ако си дясна ръка или дясното си рамо, ако си легъл.

Аптеките или болкоуспокояващите с рецепта обикновено помагат, заедно с упражнения за рамо.

3. Замразено рамо

Прочетете повече за замразеното рамо.

Счупена или напукана кост е известна като фрактура. Най-често срещаните примери са счупване на глезена, счупено бедро, счупено рамо и счупен нос.

Ако почивката е малка, възможно е да не почувствате никаква болка изобщо, но обикновено това наистина боли да разкъсате костта, особено когато се опитате да я преместите. Болката често се описва като усещане за дълбока болка.

Счупените кости могат да се излекуват сами, но може да се наложи да бъдат подредени и фиксирани на място, така че да се поставят правилно. Като общо правило, колкото по-възрастни сте и колкото по-големи са костите, толкова по-дълго ще е необходимо да се лекува.

При комплексен регионален синдром на болката (CRPS) силната болка следва нараняване на костите и меките тъкани. Това може да се случи на всеки на всяка възраст, но е най-честа при жените на 40-те и 50-те години.

Изгарящата болка на CRPS е непрекъсната и интензивна, често извън пропорцията на тежестта на първоначалното нараняване. Обикновено засяга една от ръцете, краката, ръцете или краката.

Често болката се разпространява до цялата ръка или крак, въпреки че първоначалното нараняване може да е било само на пръст или пръст. Понякога болката дори пътува към противоположния край.

4. Счупени кости

Болката на CRPS може да продължи много години и в момента няма лечение. Леченията, като физическа терапия, говореща терапия и лекарства, имат за цел да помогнат на онези, които имат CRPS, да продължат живота си.

Прочетете повече за CRPS.

Ако имате сърдечен удар, обикновено имате болка в центъра на гърдите си – често се описва като усещане за тежест, стягане или изтръпване, което може да е толкова лошо, че ви причинява колапс.

Болката може да се почувства като наистина лошо храносмилане и понякога се разпространява в челюстта, врата, гърба, ръцете или стомаха.

Ако подозирате, че вие ​​или някой друг имате сърдечен удар, незабавно потърсете спешна помощ.

Прочетете повече за сърдечния удар.

Прочетете истинското описание на 64-годишния Дерек за това, което е усещането за сърдечен удар.

Болката в гърба засяга осем от 10 души в даден момент от живота им и една от най-честите причини за болки в гърба е подхлъзната диска, която често е резултат от усукване или повдигане. Какво се случва в това медицинско състояние е, че един от дисковете в гръбначния стълб се разкъсва и гелът вътре изтича.

5. Комплексен регионален синдром на болката (CRPS)

Повечето хора с подхлъзгащ се диск изпитват внезапна и тежка болка в долната част на гърба, която обикновено се облекчава от легнало положение и често се влошава, ако се движите с гръб, кашлица или кихате. Плъзгащият се диск често може да причини болка в краката, както и вместо болка в гърба.

В повечето случаи на подхлъзнат диск болката постепенно намалява в продължение на няколко седмици. Болкоуспокояващите могат да ви помогнат.

6. Сърдечна атака

Прочетете повече за подхлъзгащия се диск.

Повечето хора с напреднал рак имат болка или от самите тумори, или като страничен ефект от лечението на рак като химиотерапия или радиация.

Въпреки че болката може да бъде много тежка, това не винаги означава, че ракът расте. Много малък тумор, който притиска нерв, може да бъде агонизиращ, докато голям тумор някъде другаде може да причини малко или никаква болка.

Ранната болка може да варира в усещането, продължителността и интензивността, в зависимост от вида рак, който имате и етапа, в който се достига, но почти винаги е възможно болката от рак да бъде контролирана с предписаните болкоуспокояващи.

Прочетете повече за рака.

7. Плъзнете диска

8. Рак

Намерете местните услуги за подкрепа на рак.

9. Артрит

Хората с артрит търпят постоянна и често агонизираща ставна болка, обикновено в бедрата, коленете, китките или пръстите.

10. Мигрена

Болката може да се появи внезапно или с течение на времето и често е свързана с мускулни болки и скованост в ставите.

11. Шикатика

Различни видове артрит могат да причинят увреждане на ставите, включително ревматоиден артрит, остеоартрит и лупус.

12. Камъни в бъбреците

Според Артрит Грижи, какъвто и да е вид артрит, който имате, упражнението е един от най-добрите начини за поддържане на болка в залива. Вашият лекар или физиотерапевт може да ви помогне да изберете програма за упражнения, която да ви задоволи.

13. Апендицит

14. Тригеминална невралгия

15. Панкреатит

16. Дъщеря

17. Ендометриоза

18. Язва на стомаха

19. Фибромиалгия

Прочетете повече за артрита.

Намерете местните услуги за поддръжка на артрита.

20. Болка след операция

Мигренозното главоболие е много по-болезнено от конвенционалното главоболие и продължава да трае по-дълго, като най-лошите продължават до три дни или повече.

Тъй като мигрите могат да причинят повръщане и екстремна чувствителност към светлина и звук, както и интензивна пулсираща болка, всичко, което много хора с мигрена могат да направят, е да намерят тъмно и тихо място да легнат, докато главоболието им свърши.

Медикаментите могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на мигрена. Ако лечението не е работил за вас в миналото, консултирайте се с Вашия лекар за опитването на различно лекарство против мигрена главоболие.

Научете повече за мигрена и прочетете реалния живот за това, какво е да имате мигрена.

Намерете местната клиника за мигрена.

Сцикатиката е името, дадено на болезнена болка по крака. Това се дължи, когато седалищният нерв – най-дългият нерв в тялото, който се простира от гърба до краката ви – е притиснат или раздразнен от увреждане на гърба. Това често се дължи на подхлъзнал диск.

Подагра: историята на Патрик

TENS машини

Живот с ендометриоза

Кой болкоуспокояващ?

Склерата е различна от общата болка в гърба – болката от ишиас едва засяга гърба ви, но вместо това се излъчва от долната част на гърба, от задните части и от единия или от двата крака, точно до телето.

Повечето хора смятат, че ишиасът им изчезва сам в рамките на няколко дни или седмици. Комбинацията от мерки за самоподпомагане, като болкоуспокояващи без рецепта, упражнения и топла или студена опаковка, обикновено може да облекчи болката междувременно.

Прочетете повече за ишиас.

Гледайте този видеоклип от опита на един човек за болката от ишиас.

Преминаването на камъни в бъбреците предизвиква внезапна, невероятно остра, стресна болка в долната част на гърба или в областта на корема, или понякога в слабините ви, което може да продължи няколко минути или няколко часа, с интервали без болка между тях.

Болката често започва в средата на нощта и може да бъде толкова порочна, че онези, които я изпитват, могат да почувстват нуждата да отидат в А & Е.

Всъщност, повечето камъни в бъбреците ще бъдат достатъчно малки, за да бъдат умити урината у дома – и за щастие болката изчезва след като камъкът е преминал.

Прочетете повече за бъбречните камъни.

Апендицитът е болезнено подуване на апендикса, подобно на пръст торбичка, прикрепено към червата. Това е най-често срещано при деца, които обикновено се оплакват от болка в средата на корема, която идва и отива. Болката се премества в долната дясна страна на корема и се влошава много.

Апендицитът е спешна медицинска авария, която обикновено се нуждае от спешна операция за премахване на апендикса, преди да избухне.

Живот с болка

Повечето деца се възстановяват от отстраняването на приложението си в рамките на няколко дни и не получават никакви нежелани ефекти от операцията.

Прочетете повече за апендицит.

Гледайте тази анимация, за да научите за причините и лечението на апендицит.

Болката от тригеминалната невралгия често се описва като усещане за електрически шок, стрелящ през лицето. Други са описали интензивни усещания за изгаряне или пробождане. Те често описват зона на задействане на лицето, която е толкова чувствителна, че докосването или дори въздушните течения могат да предизвикат епизод.

Невралгията на тригемина, известна още като болестта на Фойчергил, се характеризира с пристъпи на изключително тежка едностранна болка на лицето, която идва и отива непредсказуемо при внезапни пристъпи.

Обичайните болкоуспокояващи нямат ефект, но предписаните антиконвулсанти (използвани за епилепсия) могат да потискат болката.

Прочетете повече за тригеминалната невралгия.

Панкреатитът е възпаление на панкреаса, орган с размер на банана, който е част от храносмилателната система, а най-честият му симптом е ужасно коремна болка.

Това може да се случи като еднократно (остра) събитие или панкреатитът може да продължи да се връща (хронично). Остър панкреатит обаче е по-болезнен и често е спешен медицински проблем, нуждаещ се от болнично лечение, включително за контрол на болката.

Болката при остър панкреатит е сходна и е лесно да се обърка с това на друго болезнено и сериозно състояние, наречено холецистит, където жлъчният мехур се възпалява, обикновено поради жлъчни камъни.

Прочетете повече за панкреатит.

Подаването е една от най-болезнените форми на артрит, при които подуване и силна болка се развива в ставата, често в основата на големия пръст, до точката, в която дори докосването или преместването на пръста може да бъде агония.

Много хора свързват подагра с Хенри VIII и добър начин на живот, но това е мит, че подагра се причинява от прекомерно пиене и нахлуване в богата храна. Въпреки че е по-вероятно хората, които ядат много червено месо и пият бира, всеки може да получи подагра, дори и теоретални вегетарианци!

Според Артрит Грийн, при атака на подагра, ставата започва да боли, след което се набъбва и става червена, гореща и изключително болезнена. Съвместното израстване може да изглежда така, сякаш има възпаление или кожата може да стане блестяща и лющеща се.

Атаката може да продължи от един до 10 дни. Може да има трайно увреждане на ставата, ако получите повтарящи се атаки, така че е разумно да се обмисли лекарството, за да се предотвратят други пристъпи.

Прочетете повече за подагра.

Една от 10 жени във Великобритания преживява болезненото гинекологично състояние на ендометриозата, където клетките като тези в лигавицата на матката се намират другаде в тялото.

Докато някои жени с ендометриоза нямат никакви симптоми, други имат много болка – болка в таза, периодична болка и болка по време и след секс.

Въпреки, че няма лечение за ендометриоза, има лечения, които могат да облекчат болката и да свият или да забавят растежа на ендометриозата.

Тук Мишел, майка на двама, описва живота с ендометриоза.

Прочетете повече за ендометриозата.

Язвата е възпаление или дупка, която се образува в лигавицата на стомаха. За един от всеки 10, който ще има стомашна язва в даден момент, причинява гнойна или пареща болка в корема, често между храненията и в ранните часове на сутринта.

Болката от язва обикновено се облекчава, като се яде или приема някакъв вид лекарство, наречено антиациди.

Важно е да вземете лекарството си, тъй като нелекуваната язва може да стане перфорирана, което е изключително мъчително заболяване, при което язвата изгаря през стомашната стена и позволява на храносмилането и изтичането на храна в коремната кухина. Перфорирана язва е спешна медицинска помощ и обикновено се нуждае от незабавно опериране.

Прочетете повече за язва на стомаха.

Точната причина за фибромиалгия не е известна, но може да причини широки болки и болки в цялото тяло, обикновено като много нежни области на гърба, раменете, долната част на гърба, бедрата, шията, лактите и коленете. Хората с фибромиалгия често казват, че боледуват.

Много често болката и сковаността е по-лошо сутрин и може да имате повече болка в мускулните групи, които използвате повторно.

Докато фибромиалгията е състояние през целия живот, лечението, включително болкоуспокояващи и упражнения, може да облекчи дискомфорта.

Прочетете повече за фибромиалгията.

Обичайно е да има болка след операцията, въпреки че интензивността на болката ще варира в зависимост от вида на операцията.

Но твърде много болка след операцията не е хубаво нещо и никога не трябва да чувствате, че трябва да “издържите”.

Има много ефективни болкоуспокояващи, които предлагате, за да запазите болката си след операцията под контрол и, освен да ви направят по-комфортни, експертите казват, че добре контролирана болка ще ви помогне да получите по-бързо и да предотвратите дълготрайни проблеми.

Прочетете повече за това, което се случва след операцията.

23/06 /

23/06 /

Всичко, което трябва да знаете за този алтернативен метод за облекчаване на болката

Мишел, майка на двама, описва нейния опит за ендометриоза, нейните симптоми и лечението й

Лекарствата, които трябва да приемате за лечение на болка, зависят от вида на болката, която имате

Какво да направите за различни видове болка, включително болки в ставите, болки в гърба и мигрена, плюс как да се справите с дългосрочната болка