Act-o-med орален: употреба, странични ефекти, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

Това комбинирано лекарство се използва за временно облекчаване на симптомите, причинени от обикновена настинка, грип, алергии или други дихателни заболявания (като синузит, бронхит). Антихистамините помагат за облекчаване на воднисти очи, сърбящи очи / нос / гърло, хрема и кихане. Деконгестантите помагат да се облекчат симптомите на запушен нос и задръстване на ушите.

Ако се самооправите с това лекарство, внимателно прочетете инструкциите на опаковката, за да сте сигурни, че е подходящо за Вас, преди да започнете да използвате този продукт. Някои продукти имат подобни маркови наименования, но различни активни съставки с различна употреба. Вземането на неправилния продукт може да ви навреди. Попитайте Вашия фармацевт, ако имате някакви въпроси относно продукта или употребата му.

Кашлица и студени продукти не са доказани като безопасни или ефективни при деца на възраст под 6 години. Ето защо не използвайте този продукт за лечение на студени симптоми при деца под 6-годишна възраст, освен ако не е указано специално от лекаря. Някои продукти (включително някои дългодействащи таблетки / капсули) не се препоръчват за употреба при деца на възраст под 12 години. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности относно безопасното използване на продукта. Не използвайте този продукт, за да направите детето сънено.

Тези продукти не излекуват или скъсяват продължителността на обикновената настинка и могат да причинят сериозни странични ефекти. За да намалите риска от сериозни нежелани реакции, следвайте внимателно всички указания за дозиране. Не давайте други лекарства против кашлица и настинка, които могат да съдържат същите или подобни съставки (виж също раздел “Взаимодействия с лекарствата”). Посъветвайте се с лекаря или фармацевта за други начини за облекчаване на кашлица и симптоми на настинка (като например пиене на достатъчно течности, използване на овлажнител или солени капки за нос / спрей).

Вземете това лекарство през устата според указанията на Вашия лекар. Ако се самоочиствате, следвайте всички указания на опаковката на продукта. Ако не сте сигурни в някоя от тези данни, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство може да се приема с храна, ако се появи стомашно разстройство. Пийте много течности, освен ако Вашият лекар не е посочил друго.

Ако използвате течната форма на това лекарство, внимателно измерете дозата с помощта на специално измервателно устройство / лъжица. Не използвайте лъжица за домакинство, тъй като може да не получите правилната доза. Ако течният ви вид е суспензия, разклатете добре бутилката преди всяка доза.

Не разтрошете или дъвчете таблетки с удължено освобождаване или капсули. Това може да доведе до освобождаване на цялото лекарство наведнъж, което увеличава риска от нежелани реакции. Също така, не разделяйте таблетките с удължено освобождаване, освен ако не разполагат с редове, а Вашият лекар или фармацевт ви казват да го направите. Поглъщайте цялата или разделената таблетка без да я смачквате или дъвчете.

Ако използвате таблетки за дъвчене, преди да ги преглъщате, дъвчете всяка таблетка внимателно.

Ако използвате продукт, приготвен за разтваряне в устата (таблетки / ленти), изсушете ръцете си, преди да използвате лекарството. Поставете всяка доза върху езика и оставете да се разтвори напълно, след това го поглъщайте със слюнка или с вода.

Дозирането се основава на продукта, който приемате, на възрастта, състоянието и реакцията на лечението. Не увеличавайте дозата си или не приемайте това лекарство по-често, отколкото сте назначили, без вашето лекарско одобрение. Неправилното използване (злоупотреба) на това лекарство може да доведе до сериозна вреда (като халюцинации, изземване, смърт).

Ако Вашият лекар ви насочи да приемате това лекарство ежедневно, трябва да го приемате редовно, за да се възползвате максимално от това. За да си спомните, поемайте по едно и също време всеки ден.

Уведомете Вашия лекар, ако Вашето състояние продължава повече от 1 седмица, ако се влоши или ако се появи с повишена температура, обрив или постоянно главоболие. Те могат да бъдат симптоми на сериозен медицински проблем и трябва да бъдат проверени от лекар.

Може да се появи сънливост, световъртеж, сухота в устата / нос / гърло, главоболие, разстроен стомах, запек или проблеми със съня. Ако някоя от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Ако Вашият лекар Ви е насочил да използвате този продукт, не забравяйте, че той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват продукта, нямат сериозни странични ефекти.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако възникнат някои от тези нежелани, но сериозни нежелани реакции: промени в настроението (като объркване, халюцинации), звънене в ушите, затруднено уриниране, промени в зрението (като замъглено / двойно виждане).

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако възникнат някои от тези редки, но много сериозни нежелани реакции: бързо / неравномерно сърцебиене, припадъци.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), тежка замаяност, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да приемете този продукт, уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към някоя от съставките му; Или ако имате други алергии. Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си история, особено за: проблеми с дишането (като астма, емфизем), диабет, глаукома, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми, чернодробни заболявания, гърчове, стомашни / чревни проблеми (Като язви, блокиране), свръхактивирана щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), затруднено уриниране (например поради увеличена простата).

Това лекарство може да ви замаяе или събуди. Не шофирайте, не използвайте машини или не извършвайте никаква дейност, изискваща бдителност, докато не сте сигурни, че можете да извършвате такива дейности безопасно. Ограничете алкохолните напитки.

Течните продукти, таблетките за дъвчене или разтварящите се таблетки / ленти могат да съдържат захар или аспартам. Течните продукти могат също да съдържат алкохол. Препоръчва се повишено внимание, ако имате диабет, алкохолна зависимост, чернодробно заболяване, фенилкетонурия (PKU) или всяко друго състояние, което изисква да ограничите / избягвате тези вещества във вашата диета. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за безопасно използване на този продукт.

Преди да започнете операция, кажете на Вашия лекар или зъболекар за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти).

Децата могат да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на този продукт, особено възбуда и възбуда.

Възрастните хора могат да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на този продукт, особено замаяност, сънливост, объркване, запек, бързо / неравномерно сърцебиене, проблеми със съня или проблеми с уринирането. Замаяност, сънливост, проблеми със съня и объркване могат да увеличат риска от падане.

По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само когато е абсолютно необходимо. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар.

Това лекарство може да премине в кърмата и ефектът върху кърмачето не е известен. Консултирайте се с Вашия лекар преди да кърмите.

Ефектите на някои лекарства могат да се променят, ако приемате други лекарства или билкови продукти по едно и също време. Това може да увеличи риска от сериозни нежелани реакции или може да доведе до неправилното функциониране на лекарствата. Тези лекарствени взаимодействия са възможни, но не винаги се появяват. Вашият лекар или фармацевт често могат да предотвратяват или да управляват взаимодействия, като променят начина, по който използвате лекарствата си или чрез внимателно наблюдение.

За да помогнете на Вашия лекар и фармацевт да Ви даде най-доброто внимание, преди да започнете лечение с този продукт, не забравяйте да уведомите Вашия лекар и фармацевт за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти). Докато използвате този продукт, не започвайте, спрете или променяйте дозата на други лекарства, които използвате без одобрението на лекаря.

Някои продукти, които могат да взаимодействат с това лекарство, включват: антихистамини, приложени върху кожата (като дифенхидраминов крем, мехлем, спрей), медикаменти за кръвно налягане (особено резерпин, гуанетидин, метилопа, бета-блокери като атенолол или блокери на калциев канал като нифедипин ).

Приемането на МАО инхибитори с това лекарство може да причини сериозно (възможно фатално) взаимодействие с лекарството. Избягвайте приема на МАО инхибитори (изокарбоксазид, линезолид, метиленово синьо, моклобемид, фенелзин, прокарбазин, разагилин, селегилин, трансилципромин) по време на лечението с това лекарство. Повечето инхибитори на МАО също не трябва да се приемат две седмици преди лечението с това лекарство. Посъветвайте се с Вашия лекар кога да започнете или спрете да приемате това лекарство.

Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате други продукти, които причиняват сънливост, включително алкохол, антихистамини (като цетиризин, дифенхидрамин), лекарства за сън или тревожност (като алпразолам, диазепам, золпидем), мускулни релаксанти и облекчаващи наркотиците Като кодеин).

Проверете етикетите на всички ваши лекарства (като кашлица и студени продукти, хранителни добавки), тъй като те могат да съдържат съставки, които могат да повлияят на кръвното Ви налягане или да причинят сънливост. Попитайте фармацевта си за безопасното използване на тези продукти.

Това лекарство може да повлияе на определени медицински / лабораторни тестове (включително мозъчно сканиране за болестта на Паркинсон), което може да доведе до фалшиви резултати от тестове. Уверете се, че лабораторният персонал и всички ваши лекари знаят, че използвате това лекарство.

Този документ не съдържа всички възможни лекарствени взаимодействия. Поддържайте списък с всички продукти, които използвате. Споделете този списък с Вашия лекар и фармацевт, за да намалите риска от сериозни проблеми с лечението.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния. Симптомите на предозиране могат да включват: неравномерен сърдечен ритъм, халюцинации, припадъци, гърчове.

Ако лекарят Ви е предписал това лекарство, не го споделяйте с други хора.

Поддържайте всички редовни медицински и лабораторни срещи.

Не вземайте този продукт няколко дни преди тестването за алергия, защото резултатите от теста могат да бъдат засегнати.

Ако приемате този продукт редовно и пропускате доза, вземете го веднага, щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте на стайна температура далеч от светлина и влага. Не съхранявайте в банята. Не замразявайте течните форми на това лекарство. Различните марки на това лекарство имат различни нужди за съхранение. Проверете пакета на продукта за инструкции как да съхранявате марката си или попитайте фармацевта си. Пазете всички лекарства далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местна компания за изхвърляне на отпадъци за повече подробности относно безопасното изхвърляне на продукта.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.