Acatuss dm орален: употреба, странични ефекти, взаимодействия, снимки, предупреждения & дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): GUAIFENESIN / DEXTROMETHORPHAN HBR

Това комбинирано лекарство се използва за облекчаване на кашлица, причинена от обикновена настинка, бронхит и други дихателни заболявания. Гуайфенезин принадлежи към клас лекарства, известни като отхрачващи средства. Тя действа чрез изтъняване и разхлабване на слуз в дихателните пътища, отстраняване на задръстванията и облекчаване на дишането. Декстрометорфан принадлежи към клас лекарства, известни като подтискащи кашлица. Той действа върху част от мозъка (център за кашлица), за да намали нуждата от кашлица.

Ако се самооправите с това лекарство, важно е внимателно да прочетете инструкциите за пакета внимателно преди да започнете да използвате този продукт, за да сте сигурни, че е подходящо за Вас. (Вижте също раздел “Предпазни мерки”).

Кашлица и студени продукти не са доказани като безопасни или ефективни при деца на възраст под 6 години. Ето защо не използвайте този продукт за лечение на студени симптоми при деца под 6-годишна възраст, освен ако не е указано специално от лекаря. Някои продукти (като таблетки / капсули с продължително действие) не се препоръчват за употреба при деца на възраст под 12 години. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности относно безопасното използване на продукта.

Тези продукти не излекуват или скъсяват продължителността на обикновената настинка и могат да причинят сериозни странични ефекти. За да намалите риска от сериозни нежелани реакции, следвайте внимателно всички указания за дозиране. Не използвайте този продукт, за да направите детето сънено. Не давайте други лекарства против кашлица и студ, които могат да съдържат същите или подобни съставки (вж. Също раздел “Взаимодействия с лекарствата”). Посъветвайте се с лекаря или фармацевта за други начини за облекчаване на кашлица и симптоми на настинка (като например пиене на достатъчно течности, използване на овлажнител или солени капки за нос / спрей).

Вземете това лекарство през устата със или без храна, съгласно указанията на Вашия лекар. Ако се самоочиствате, следвайте всички указания на опаковката на продукта. Ако не сте сигурни в някоя от тези данни, попитайте Вашия лекар или фармацевт

Пийте много течности, докато приемате това лекарство. Течностите ще помогнат да се разгради слузът и да се избегне претоварването.

Дозата се основава на Вашата възраст, медицинско състояние и отговор на лечението. Не увеличавайте дозата си или не приемайте това лекарство по-често, отколкото е насочено.

Ако използвате течната форма на това лекарство, внимателно измерете дозата с помощта на специално измервателно устройство / лъжица. Не използвайте лъжица за домакинство, тъй като може да не получите правилната доза.

За праховите опаковки изпразнете цялото съдържание на пакета върху езика и поглъщайте. За да предотвратите горчивия вкус, не дъвчете. Ако приемате формата на капсулата, поглъщайте капсулата цяла.

Неправилното използване на това лекарство (злоупотреба) може да доведе до сериозна вреда (като увреждане на мозъка, изземване, смърт). Не увеличавайте дозата си, не я приемайте по-често или го използвайте по-дълго, отколкото е указано.

Уведомете Вашия лекар, ако кашлицата се върне или ако е придружена от висока температура, тежко възпалено гърло, обрив, упорито главоболие или ако се запази или се влоши след 7 дни. Това може да са признаци на сериозен медицински проблем. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако мислите, че може да имате сериозен медицински проблем.

Може да възникнат замайване, сънливост, гадене и повръщане. Ако някоя от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Ако Вашият лекар Ви е насочил да използвате това лекарство, не забравяйте, че той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

Много малко алергична реакция към това лекарство е малко вероятно, но ако се случи, незабавно потърсете медицинска помощ. Симптомите на сериозна алергична реакция могат да включват: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), тежка замаяност, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да приемете това лекарство, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към гуайфенезин или декстрометрофара; Или ако имате други алергии. Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си история, особено за: проблеми с дишането (като емфизем, хроничен бронхит, астма, кашлица на пушача), кашлица с кръв или големи количества слуз, чернодробни проблеми.

Това лекарство може да ви замаяе или събуди. Не шофирайте, не използвайте машини или не извършвайте никаква дейност, изискваща бдителност, докато не сте сигурни, че можете да извършвате такива дейности безопасно. Ограничете алкохолните напитки.

Течните форми на този продукт могат да съдържат захар и / или алкохол. Препоръчва се повишено внимание, ако имате диабет, чернодробно заболяване или друго заболяване, което изисква да ограничите / избягвате тези вещества във вашата диета. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за безопасно използване на този продукт.

Течните форми и праховите опаковки на това лекарство могат да съдържат аспартам. Ако имате фенилкетонурия (PKU) или всяко друго състояние, което изисква да ограничите приема на аспартам (или фенилаланин), консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за безопасното използване на това лекарство.

Преди да започнете операция, кажете на Вашия лекар или зъболекар за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти).

По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само когато е абсолютно необходимо. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар.

Не е известно дали гуаифенезин или декстрометорфан преминава в кърмата. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар преди кърменето.

Лекарствените взаимодействия могат да променят начина на работа на вашето лекарство или да увеличат риска от сериозни нежелани реакции. Този документ не съдържа всички възможни лекарствени взаимодействия. Съхранявайте списък с всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта / лекарства без рецепта и растителни продукти), и го споделяйте с Вашия лекар и фармацевт. Не започвайте, спирайте или променяйте дозата на каквито и да било лекарства без одобрението на Вашия лекар.

Приемането на някои МАО инхибитори с това лекарство може да причини сериозно (възможно фатално) взаимодействие с лекарството. Избягвайте приема на изокарбоксазид, метиленово синьо, моклобемид, фенелзин, прокарбазин, разагилин, селегилин или трансилципромин по време на лечение с това лекарство. Повечето инхибитори на МАО също не трябва да се приемат две седмици преди лечението с това лекарство. Посъветвайте се с Вашия лекар кога да започнете или спрете да приемате това лекарство.

Гуайфенезин и декстрометорфан се предлагат както в рецептурни, така и в непубликувани лекарствени продукти. Проверете етикетите на всичките си лекарства, за да сте сигурни, че не приемате повече от един продукт, съдържащ гуайфенезин или декстрометорфан.

Гуайфенезин може да повлияе на резултатите от някои лабораторни тестове (като нивата на някои киселини в урината). Уверете се, че лабораторният персонал и всички ваши лекари знаят, че използвате това лекарство.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния. Симптомите на предозиране могат да включват: екстремна сънливост, замъглено виждане, объркване, халюцинации, бавно / плитко дишане, гърчове.

Ако вашият лекар предписал това лекарство, не споделяйте това лекарство с други хора.

Поддържайте всички редовни медицински и лабораторни срещи.

Това лекарство е само за временно ползване. Не приемайте това лекарство повече от 7 дни, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите. Уведомете Вашия лекар, ако Вашето състояние продължава повече от 7 дни.

Ако пропуснете доза, приемете я веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте на стайна температура далеч от светлина и влага. Не съхранявайте в банята. Не замразявайте течните форми на това лекарство. Различните марки на това лекарство имат различни нужди за съхранение. Проверете пакета на продукта за инструкции как да съхранявате марката си или попитайте фармацевта си. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местно предприятие за изхвърляне на отпадъци.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.