7 хранителни вещества диетата ви може да липсва

Мислете, че вашата диета е здрава? Представете си отново. Насоките за хранене от 2005 г. за много хора по света казват, че много възрастни нямат седем основни хранителни вещества – от калций до фибри – и някои групи хора още повече липсват. Запълването на толкова много хранителни пропуски изглежда непреодолимо без добавки, но по-често храната може да реши недостатъците.

19- до 50-годишни: 1,000 милиграма; 51 години и повече: 1200 милиграма

8 унции мляко или йогур; 8 унции калций-добавен портокалов сок; 1 1/2 унция твърди сирена; 8 унции обогатена соева напитка

Калций: Основно хранително вещество за мускулите, костите и други

Вие не изпреварвате нуждата си от калций, само защото сте пораснали. Докато калцийът е необходим за подсилване на развиващите се кости, необходимо е също така да поддържате скелета силен през целия живот. И това не е всичко. Освен че участва в поддържането на нормален сърдечен ритъм, калция играе роля в кръвосъсирването и мускулната функция.

“Изследванията показват връзка между адекватен прием на калций и понижаване на кръвното налягане, както и контролиране на теглото”, казва Мариша Мур, РД, говорителка на Атлантическата асоциация за диетата.

Институтът по медицина (МОМ), експертната група, която определя квотите за хранителни вещества, е определила, че нуждите от калций се увеличават с възрастта. Ето какво ви е нужно всеки ден

Три порции млечни храни всеки ден, като част от балансирана диета, осигуряват на повечето хора необходимия калций.

“Опитайте се да получите калций от храни, за предпочитане млечни,” съветва Мур. Калцият се абсорбира най-добре в присъствието на лактоза, натурална млечна захар.

Някои примери за храни, които осигуряват около 300 милиграма калций на порция

Бонусни хранителни вещества: Млечни храни и магнезиев сорт; Портокалов сок опакова калий.

Фибри: Основно хранително вещество за цялостно здраве

Фибрите са най-известни с това, че поддържат редовните движения на червата и предотвратяват други чревни проблеми, включително дивертикуларно заболяване, възпаление на червата. Годините изследвания на влакна подчертават значението му и за здравето като цяло.

Богатите на фибри храни понижават риска от развитие на хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, рак на рак и диабет тип 2 диабет “, казва Хилъри Райт, MEd, RD, директор на храненето на храненето в Домар център за допълнително здравеопазване в Бостън . “Оптичните влакна също се пълнят и се намират в храни с относително ниско съдържание на калории, така че е от основно значение за контрола на теглото.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа