Acerola c oral: употреби, странични ефекти, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): АСКОРБИЧНА КИСЕЛИНА

Аскорбинова киселина (витамин С) се използва за предотвратяване или лечение на ниски нива на витамин С при хора, които не получават достатъчно витамин от диетата си. Повечето хора, които ядат нормална диета, не се нуждаят от допълнителна аскорбинова киселина. Ниските нива на витамин С могат да доведат до състояние, наречено скорбут. Скърви може да причини симптоми като обрив, мускулна слабост, болка в ставите, умора или загуба на зъби.

Витамин С играе важна роля в организма. Необходимо е да се поддържа здравето на кожата, хрущялите, зъбите, костите и кръвоносните съдове. Той се използва и за предпазване на клетките на тялото от увреждане. Известен е като антиоксидант.

ДРУГИ УПОТРЕБИ: Този раздел съдържа употреби на това лекарство, които не са включени в одобреното професионално етикетиране на лекарството, но това може да бъде предписано от вашия медицински специалист. Използвайте това лекарство за състояние, посочено в този раздел, само ако то е било предписано от Вашия медицински специалист.

Този витамин може да се използва и с други витамини за определено състояние на очите (макулна дегенерация).

Вземете този витамин през устата със или без храна, обикновено 1-2 пъти дневно. Следвайте всички указания на опаковката на продукта или приемете по указание на Вашия лекар.

Ако приемате капсулите с удължено освобождаване, ги поглъщайте цели. Не разтрошавайте и не дъвчете капсули или таблетки с удължено освобождаване. Това може да доведе до освобождаване на цялото лекарство наведнъж, което увеличава риска от нежелани реакции. Също така, не разделяйте таблетките с удължено освобождаване, освен ако не разполагат с редове, а Вашият лекар или фармацевт ви казват да го направите. Поглъщайте цялата или разделената таблетка без да я смачквате или дъвчете. Вземете този продукт с пълна чаша вода (8 унции / 240 милилитра), освен ако Вашият лекар не ви насочи по друг начин.

Ако приемате вафли или таблетки за дъвчене, ги дъвчете обилно и след това преглътнете. Ако приемате таблетките, поставете таблетката в устата си и я оставете да се разтваря бавно.

Ако приемате праха, разбъркайте добре в подходящо количество течност и разбъркайте добре. Изпийте цялата течност веднага. Не подгответе доставка за бъдеща употреба. Ако използвате течната форма на този витамин, внимателно измерете дозата с помощта на специално измервателно устройство / лъжица. Не използвайте лъжица за домакинство, тъй като може да не получите правилната доза.

Дозата се основава на Вашето медицинско състояние и на отговора Ви на лечението.

Използвайте този витамин редовно, за да се възползвате максимално от него. За да си спомните, поемайте по едно и също време всеки ден.

Ако мислите, че може да имате сериозен медицински проблем, потърсете незабавно медицинска помощ.

Може да се появят диария, гадене, повръщане, коремни спазми / болки или киселини. Ако някоя от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Ако Вашият лекар Ви е насочил да използвате този витамин, не забравяйте, че той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват този витамин, нямат сериозни странични ефекти.

Кажете на Вашия лекар незабавно, ако възникнат някои от тези редки, но много сериозни нежелани реакции: болезнено уриниране, розова / кървава урина.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), силни световъртеж, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да приемете аскорбинова киселина, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви алергии. Този продукт може да съдържа неактивни съставки (като фъстъци / соя), които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате този витамин, кажете на Вашия лекар или фармацевт вашата медицинска анамнеза, особено на: бъбречно заболяване (като камъни в бъбреците), определен ензимен дефицит (дефицит на G6PD).

По време на бременност, този витамин е бил безопасен, когато се използва в препоръчваните дози. По-високи дози трябва да се използват по време на бременност, само ако е абсолютно необходимо. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар.

Този витамин преминава в кърмата и се счита за безопасен по време на кърменето, когато се използва в препоръчваните дози. Консултирайте се с Вашия лекар за повече информация.

Ефектите на някои лекарства могат да се променят, ако приемате други лекарства или билкови продукти по едно и също време. Това може да увеличи риска от сериозни нежелани реакции или може да доведе до неправилното функциониране на лекарствата. Тези лекарствени взаимодействия са възможни, но не винаги се появяват. Вашият лекар или фармацевт често могат да предотвратяват или да управляват взаимодействия, като променят начина, по който използвате лекарствата си или чрез внимателно наблюдение.

За да помогнете на Вашия лекар и фармацевт да Ви даде най-доброто внимание, преди да започнете лечение с този продукт, не забравяйте да уведомите Вашия лекар и фармацевт за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти). Докато използвате този продукт, не започвайте, спрете или променяйте дозата на други лекарства, които използвате без одобрението на лекаря.

Този витамин може да повлияе на определени лабораторни тестове (включително определени тестове за глюкоза в урината), което вероятно води до фалшиви резултати от теста. Уверете се, че лабораторният персонал и всички ваши лекари знаят, че използвате това лекарство.

Поддържайте списък с всички продукти, които използвате. Споделете списъка със своя лекар и фармацевт, за да намалите риска от сериозни проблеми с лечението.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния.

Поддържайте всички редовни медицински и лабораторни срещи.

Този продукт не е заместител на правилната диета. Най-добре е да получите витамини от здравословни храни. Аскорбиновата киселина обикновено се среща в цитрусовите плодове (като портокали), домати, брюкселско зеле, карфиол и броколи. Консултирайте се с Вашия лекар, фармацевт или специалист по хранене за повече подробности.

Ако пропуснете доза, приемете я веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Различните марки на този витамин имат различни нужди от съхранение. Проверете пакета на продукта за инструкции как да съхранявате марката си или попитайте фармацевта си. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местна компания за изхвърляне на отпадъци за повече подробности относно безопасното изхвърляне на продукта.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.