5 ДЕН в движение

Ако вашият живот ви държи на работа – работейки късно, пътувайки често, винаги зает – може да ви е трудно да се уверите, че ядете достатъчно плодове и зеленчуци. Но като направите няколко лесни промени, можете да се поберат 5 ДЕН в дори най-натоварените график.

Когато ядете, може да е трудно да се знае колко, ако има такива, плодове и зеленчуци са във вашата храна. Например, храната за бързо хранене често съдържа по-малко плодове и зеленчуци (и повече мазнини, захар и сол), отколкото храната, която бихте приготвили за себе си.

Всичко, което може да означава неприятности, когато става въпрос за получаването на 5 ДЕН. Но няколко лесни навици и малко планиране напред може да ви помогне да увеличите количеството плодове и зеленчуци, които ядете.

Диетологът Azmina Govindji е помогнал на много натоварени професионалисти да се поберат в 5-дневен начин на живот.

Добавяне на 5 DAY част

Промяната на начина ви на хранене е въпрос на придобиване на нов навик, “казва тя.” Когато ядете или ядете готово ястие, вие по-малко контролирате какво се случва в тази храна.

Вземете навика да питате: какво мога да направя, че ще добавите поне една порция плодове или зеленчуци към това ястие?

Например, ако имате готово хранене за вечеря (в идеалния случай това ще се случи само от време на време, тъй като много от тях са с високо съдържание на мазнини и сол), добавете някои зеленчуци отстрани, съветва Азмина.

Тя може да бъде толкова просто, колкото отварянето на консерва от сладка царевица, за да я поставите настрани. Само си спомняте въпроса си: “Какво мога да направя, за да добавите част от плодовете или зеленчуците?”.

Щом влезете в този навик, казва Azmina, ще откриете, че може да се приложи в много различни ситуации.

Можете да сипете плодове над зърнени култури или просто да вземете банан, преди да напуснете къщата. Ако закуската ви е бъркани яйца, добавете някои на скара гъби или домати.

Повече съвети за 5 ДЕН

Вземете ябълки, клементинки, круши или сатсуми, за да се насладите. Или защо не разполагате с някои моркови или целина пръчици с ниско съдържание на мазнини хумус?

Това изисква малко планиране напред. Помислете за това, което искате да вземете, за да работите, и да го купите следващия път, когато пазарувате.

Можете ли да добавите допълнителна салата към вашия сандвич, ролка или багета? И имайте някои плодове или пресен, неподсладен 100% плодов сок за десерт.

Можете ли да си поръчате стартер, страничен зеленчук или салата или да добавите допълнителна съставка – например към пица, която ще се брои като една порция?

Проверете менюто за начинаещи и страни и не се страхувайте да попитате дали главният готвач може да добави задушени зеленчуци към ястие или плодове към пудинг. Вместо да поръчате чипове, поискайте прясна салата или някои печени зеленчуци.

Научете повече за здравословното хранене.

Как можеш да добавиш част от таксата? Ако имате китайски тоалетна, например, добавете разбъркани пържени зеленчуци. Когато поръчвате пица, поискайте допълнителни гъби отгоре, за да помогнете в посока към Вашия 5 ДЕН. Ако имате къри, поръчайте зеленчуково ястие.

Имайте предвид, че някои зеленчукови ястия може да са с високо съдържание на мазнини. Ястията, които се намират в доматен или на зеленчуков сос, обикновено са с по-малко мазнини от сметана или сосове на базата на сирене. Задушени зеленчуци обикновено имат по-малко мазнини от пържени зеленчуци.

Повечето заведения за бързо хранене и други бързо хранене съдържат високи нива на мазнини, сол и захар, така че ги приемайте само от време на време или в малки количества като част от балансирана диета.

Научете повече за по-здравословните заведения.

Защо не поръчате салата, пълна с разнообразие от зеленчуци за основния си курс, и поискайте или дресинг с ниско съдържание на мазнини, или дресингът да бъде отстрани, за да можете да добавяте по-малко?

Как ще добавите една част от плодовете и зеленчуците към храната на изтичане? Направете този въпрос част от ежедневието си и скоро ще ударите Вашата 5-дневна цел.

Колко струва 5 ДЕН?

Научете повече в Защо 5 ДЕН ?.

12/12 /

Независимо дали готвите за семейство или се хранят на бягането, нашите съвети и рецепти могат да ви помогнат да получите Вашия ДЕН 5

Направете по-здравословен избор, когато ядете в ресторанти и кафенета или вземете обяд в движение

5 ДЕН

Не е нужно да се отказвате напълно от тайните, стига да правите правилния избор на менюто

Здравословно хранене

По-здравословни тоалетни