12 часа студен каплет орален: употреба, странични ефекти, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): PSEUDOEPHEDRINE HCL

Псевдоефедрин се използва за временно облекчаване на запушен нос и синусова болка / натиск, причинени от инфекция (като обикновена настинка, грип) или други дихателни заболявания (като сенна хрема, алергии, бронхит). Псевдоефедринът е деконгестант (симпатикомиметик). Тя действа чрез стесняване на кръвоносните съдове, за да се намали подуването и задръстванията.

Ако се самооправите с това лекарство, важно е внимателно да прочетете внимателно инструкциите на производителя, за да знаете кога да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт. (Вижте също раздел “Предпазни мерки”).

Кашлица и студени продукти не са доказани като безопасни или ефективни при деца на възраст под 6 години. Дълго действащите таблетки / капсули не се препоръчват за употреба при деца на възраст под 12 години. Не използвайте този продукт с псевдоефедрин при деца на възраст под 12 години, освен ако не е изрично указано от лекаря. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности относно безопасното използване на продукта.

Тези продукти не излекуват или скъсяват продължителността на обикновената настинка и могат да причинят сериозни странични ефекти. За да намалите риска от сериозни нежелани реакции, следвайте внимателно всички указания за дозиране. Не използвайте този продукт, за да направите детето сънено. Не давайте други лекарства против кашлица и настинка, които могат да съдържат същите или подобни съставки (виж също раздел “Взаимодействия с лекарствата”). Посъветвайте се с лекаря или фармацевта за други начини за облекчаване на кашлица и симптоми на настинка (като например пиене на достатъчно течности, използване на овлажнител или солени капки за нос / спрей).

ДРУГИ УПОТРЕБИ: Този раздел съдържа употреби на това лекарство, които не са включени в одобреното професионално етикетиране на лекарството, но това може да бъде предписано от вашия медицински специалист. Използвайте това лекарство за състояние, посочено в този раздел, само ако то е било предписано от Вашия медицински специалист.

Вашият лекар може да ви накара да използвате псевдоефедрин, за да намалите болката и подуването в ухото или да помогнете за “отваряне” на ушния канал, когато има промяна в налягането на въздуха (например по време на въздушно пътуване, подводно гмуркане). Следвайте внимателно указанията на Вашия лекар.

Ако приемате продукта без рецепта за самолечение, прочетете всички указания на опаковката на продукта, преди да приемете това лекарство. Ако имате някакви въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Ако Вашият лекар предписал това лекарство, вземете го според указанията.

Вземете това лекарство през устата със или без храна, обикновено на всеки 12 или 24 часа, в зависимост от продукта или според указанията на Вашия лекар или на опаковката на продукта. Не приемайте повече от 240 милиграма на ден. Дозата се основава на Вашата възраст, медицинско състояние и отговор на лечението. Не увеличавайте дозата си или не приемайте това лекарство по-често, отколкото е насочено. Не приемайте повече от това лекарство, отколкото препоръчвате за Вашата възраст.

Ако използвате суспензията (течност), разклащайте бутилката добре преди всяка доза. Използвайте устройство за измерване на лекарството или лъжица, за да измерите внимателно дозата. Не използвайте лъжица за домакинство, тъй като може да не получите правилната доза.

Вземете капсулите или таблетките с чаша вода. Поглъщайте капсулите цели. Не разбивайте и дъвчете капсулите или таблетките. Това може да доведе до освобождаване на цялото лекарство наведнъж, което увеличава риска от нежелани реакции. Също така, не разделяйте таблетките, освен ако нямат диагноза и лекарят или фармацевтът ви казват да го направите. Поглъщайте цялата или разделената таблетка без да я смачквате или дъвчете.

Има много марки и форми на псевдоефедрин на разположение. Прочетете инструкциите за дозиране внимателно за всеки продукт, тъй като количеството псевдоефедрин може да е различно между продуктите. Не вземайте повече псевдоефедрин, отколкото препоръчвате.

Кофеинът може да увеличи страничните ефекти на това лекарство. Избягвайте да пиете големи количества напитки, съдържащи кофеин (кафе, чай, кола), консумирайте големи количества шоколад или приемайте продукти без рецепта, съдържащи кофеин.

Ако симптомите Ви не се подобрят след 7 дни, ако се влошат или се върнат, ако се развие треска, обрив или продължително главоболие или ако смятате, че може да имате сериозен медицински проблем, потърсете незабавно медицинска помощ.

Може да се появи гадене, повръщане, проблеми със съня, замаяност, главоболие или нервност. Ако някоя от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт. Спрете да приемате това лекарство и незабавно уведомете Вашия лекар, ако имате замаяност, нервност или проблеми със съня.

При някои продукти празна обвивка на таблетки може да се появи в изпражненията ви. Този ефект е безвреден, защото тялото ви вече е усвоило лекарството.

Ако Вашият лекар Ви е насочил да използвате това лекарство, не забравяйте, че той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

Спрете да приемате това лекарство и незабавно уведомете Вашия лекар, ако се появят някои от тези редки, но много сериозни нежелани реакции: бързо / неправилно / ударно сърцебиене, психически / промени в настроението (тревожност, обърканост, безпокойство), треперене / Коремна болка, затруднено уриниране.

Много малко алергична реакция към това лекарство е малко вероятно, но ако се случи, незабавно потърсете медицинска помощ. Симптомите на сериозна алергична реакция могат да включват: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), тежка замаяност, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да приемете псевдоефедрин, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към i; Или ако имате други алергии. Кажете също на Вашия лекар, ако сте имали отрицателни реакции към други симпатикомиметици (като ефедрин, фенилефрин). Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Ако имате някой от следните здравословни проблеми, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате този продукт: диабет, определени заболявания на очите (глаукома), сърдечни проблеми (сърдечен удар, гръдна болка, сърдечна недостатъчност) , Високо кръвно налягане, бъбречно заболяване, свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), затруднено уриниране (например поради увеличена простата).

Това лекарство може да ви замаяе. Не шофирайте, не използвайте машини или не извършвайте никаква дейност, изискваща бдителност, докато не сте сигурни, че можете да извършвате такива дейности безопасно. Ограничете алкохолните напитки.

Течните продукти могат да съдържат захар, алкохол или аспартам. Препоръчва се повишено внимание, ако имате диабет, алкохолна зависимост, чернодробно заболяване, фенилкетонурия (PKU) или всяко друго състояние, което изисква да ограничите / избягвате тези вещества във вашата диета. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за безопасно използване на този продукт.

Ако имате тежко стесняване на хранопровода, стомаха или червата, не трябва да използвате 240 милиграма псевдоефедринови продукти с удължено освобождаване, поради риск от блокиране.

Преди да започнете операция, кажете на Вашия лекар или зъболекар за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти).

Възрастните хора могат да бъдат по-чувствителни към ефектите на това лекарство, особено бързо / неравномерно сърцебиене, замаяност, проблеми с уринирането, проблеми със съня или объркване.

Децата могат да бъдат по-чувствителни към ефектите на това лекарство, особено към безпокойство.

По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само когато е абсолютно необходимо. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар.

Псевдоефедринът преминава в кърмата. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар преди да кърмите.

Ефектите на някои лекарства могат да се променят, ако приемате други лекарства или билкови продукти по едно и също време. Това може да увеличи риска от сериозни нежелани реакции или може да доведе до неправилното функциониране на лекарствата. Тези лекарствени взаимодействия са възможни, но не винаги се появяват. Вашият лекар или фармацевт често могат да предотвратяват или да управляват взаимодействия, като променят начина, по който използвате лекарствата си или чрез внимателно наблюдение.

За да помогнете на Вашия лекар и фармацевт да Ви даде най-доброто внимание, преди да започнете лечение с този продукт, не забравяйте да уведомите Вашия лекар и фармацевт за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти). Докато използвате този продукт, не започвайте, спрете или променяйте дозата на други лекарства, които използвате без одобрението на лекаря.

Някои продукти, които могат да взаимодействат с това лекарство, включват: стимуланти (като кофеин, декстроамфетамин, метамфетамин, билкови продукти като ефедрин / ma huang), тербуталин.

Приемането на МАО инхибитори с това лекарство може да причини сериозно (възможно фатално) взаимодействие с лекарството. Избягвайте приема на МАО инхибитори (изокарбоксазид, линезолид, метиленово синьо, моклобемид, фенелзин, прокарбазин, разагилин, селегилин, трансилципромин) по време на лечението с това лекарство. Повечето инхибитори на МАО също не трябва да се приемат две седмици преди лечението с това лекарство. Посъветвайте се с Вашия лекар кога да започнете или спрете да приемате това лекарство.

Псевдоефедринът може да намали ефективността на лекарствата за кръвно налягане (като бета-блокери, блокери на калциевите канали, резерпин, гуанетидин, метилопа).

Проверете етикетите на всички ваши лекарства (като алергия или кашлица и студени продукти), тъй като те могат да съдържат подобни съставки (деконгестанти като фенилефрин). Попитайте фармацевта си за безопасното използване на тези продукти.

Този документ не съдържа всички възможни лекарствени взаимодействия. Поддържайте списък с всички продукти, които използвате. Споделете този списък с Вашия лекар и фармацевт, за да намалите риска от сериозни проблеми с лечението.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния. Симптомите на предозиране могат да включват: бавно / плитко дишане, халюцинации, припадъци.

Това лекарство е само за временно ползване. Не използвайте повече от 7 дни, без да се консултирате предварително с Вашия лекар.

Ако пропуснете доза, приемете я веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Различните марки на това лекарство имат различни нужди за съхранение. Проверете пакета на продукта за инструкции как да съхранявате марката си или попитайте фармацевта си. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местна компания за изхвърляне на отпадъци за повече подробности относно безопасното изхвърляне на продукта.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.