10 медицински причини за умора

Всяко сериозно заболяване, особено болезнено, може да ви умори. Но някои съвсем незначителни заболявания също могат да ви оставят усетени. Ето 10 здравословни състояния, за които е известно, че причиняват умора.

Ако получавате осем часа сън през нощта, но все още се чувствате изтощени, е време да отидете на лекар.

Също така си заслужава да потърсите медицинска помощ, ако имате някой от тези симптоми

Това е вид непоносимост към храната, при която тялото ви реагира лошо, когато ядете глутен – вещество, което се намира в хляб, торти и зърнени храни. Един от 100 души във Великобритания е засегнат, но изследванията показват, че до 90% от тях не знаят, че имат състояние, според групата пациенти Celiac UK. Други симптоми на целиакия, освен умората, са диария, анемия и загуба на тегло. Вашият лекар може да провери дали имате кръвни тестове чрез целиакия.

1. Цьолиакия

Прочетете повече за целиакия.

Една от най-честите медицински причини за непрекъснато натоварване е анемията на дефицит на желязо. Тя засяга около един от 20 мъже и жени след менопаузата, но може да бъде дори по-честа при жени, които все още имат периоди.

Обикновено ще почувствате, че не можете да се притеснявате да правите нищо, вашите мускули ще се чувстват тежки и ще се уморите много бързо. Жените с тежки периоди и бременните жени са особено предразположени към анемия.

Прочетете повече за анемията с дефицит на желязо.

Синдромът на хроничната умора (наричан още миалгичен енцефаломиелит или МИ) е тежка и затрудняваща умора, която продължава поне шест месеца. Обикновено има и други симптоми, като болки в гърлото, болки в мускулите или ставите и главоболие.

Прочетете повече за синдрома на хроничната умора.

2. Анемия

Сънната апнея е състояние, при което гърлото ви се стеснява или затваря по време на сън и многократно прекъсва дишането ви. Това води до лошо хъркане и спад на нивата на кислород в кръвта ви. Трудността при дишането означава, че се събуждате често през нощта и се чувствате изтощени на следващия ден.

Това е най-често при мъжете на средна възраст с наднормено тегло. Пиенето на алкохол и тютюнопушенето го влошава.

Прочетете повече за сънната апнея.

Неактивна щитовидна жлеза означава, че имате твърде малко тироиден хормон (тироксин) в тялото си. Това ви кара да се чувствате уморени. Също така е вероятно да намалите теглото си и да имате болки в мускулите. Това е най-честа при жените и това се случва по-често, когато остарявате.

Вашият лекар може да диагностицира недостатъчно активна щитовидна жлеза, като направи кръвен тест.

3. Синдром на хроничната умора

Прочетете повече за наличието на неактивна тиреоидна функция.

Един от основните симптоми на диабета, дългосрочно състояние, причинено от твърде много захар в кръвта, се чувства много уморен. Другите ключови симптоми се чувстват много жадни, отиват до тоалетната много и загуба на тегло. Вашият лекар може да диагностицира диабет с кръвен тест.

Прочетете повече за диабета и научете как да направите интелигентни захарни суапове.

Намерете местните услуги за диабет.

Жлезистата треска е често срещана вирусна инфекция, която причинява умора, заедно с повишена температура, възпалено гърло и подуване на жлезите. Повечето случаи се случват при тийнейджъри и млади хора. Симптомите обикновено се изясняват в рамките на четири до шест седмици, но умората може да трае още няколко месеца.

Прочетете повече за жлезистата треска.

Освен че ви кара да се чувствате много тъжни, депресията може да ви накара да се чувствате изтощени от енергия. Тя може да спре да заспивате или да ви накара да се събудите рано сутринта, което ви кара да се чувствате по-уморени през деня.

4. Сънна апнея

Прочетете повече за депресията.

Намерете местните услуги за подкрепа на депресията и местните групи за самопомощ в депресията.

Това е, когато получавате неприятни усещания в краката си, които ви държат будни през нощта. Може да имате огромно желание да продължите да се движите с краката си, дълбока болка в краката си или краката ви да се разболяват спонтанно през нощта. Каквито и да са симптомите ви, сънят ви ще бъде прекъснат и с лошо качество, така че ще се чувствате много уморен през целия ден.

Прочетете повече за неспокойните крака.

Чувстващото безпокойство понякога е съвсем нормално. Въпреки това, някои хора имат постоянни, неконтролируеми чувства на безпокойство, които са толкова силни, че засягат ежедневието им. Лекарите наричат ​​това генерализирано тревожно разстройство (GAD). Той засяга около един от 20 души във Великобритания. Освен че се чувстват притеснени и раздразнителни, хората с GAD често се чувстват уморени.

Прочетете повече за тревожността.

Намерете местните услуги за поддръжка на тревожност.

5. Неактивен тироид

6. Диабет

Услуги

местоположение

Вземете нашия тест, за да видите как ще спечелите

7. Жлезиста треска

8. Депресия

Милиони хора вече са имали свободния си “МОТ в средата на живота”. Разберете защо тази проверка на здравето е толкова важна

9. Неспокойни крака

Около 2% от хората във Великобритания имат хранителна алергия, но много други имат непоносимост към храни

10. Тревожност

Как да разберете разликата между чувство за ниско ниво и депресия, кога да посетите Вашия лекар и каква помощ има

Жлезиста треска

Как да живеем здравословно с диабет, включително съвети за диетата и начина на живот

Това, което ви прави уморени, плюс как да увеличите енергията си с енергийна диета и други съвети за самопомощ

Услуги в близост до вас

Искате да разберете колко сте здрави?

Вашата проверка на състоянието

Дали това е хранителна алергия или нетолерантност?

Ниско настроение и депресия

Живот с диабет

Умора и умора