Добавени захари – преглед на темата

Захарите са вид въглехидрати, които се срещат естествено или се добавят към храната.

Кафява супа; Царевица сладка; Царевично сирене; Изпарен сок от тръстика; Концентрат от плодов сок; Високо-фруктозно царевично сирене; Усъвършенствайте; Обърнете супа; моласа; Сурова супа; Syru; Таблица suga; Dextros; Fructos; глюкоз; Lactos; Maltos; Захароза

Храни като мляко и плодове имат естествено срещащи се захари. Захарта в плода се нарича фруктоза. Захарта в млякото и киселото мляко се нарича лактоза.

Добавените захари са тези, които не се срещат естествено в храна или напитка, но се добавят по време на преработката или подготовката. Добавените захари добавят калории, но малко хранене. Те могат да причинят наддаване на тегло и да ви попречат да ядете по-хранителни храни. Диетичните насоки за много хора в света силно препоръчват да ограничите храни и напитки, съдържащи добавени захари. 1

Много напитки са добавили захар, като редовна сода, плодов сок, спортни напитки и енергийни напитки. И много храни са добавили захар, като торти, бисквитки, пайове, сладолед и бонбони.

Добавените захари могат да бъдат намерени и в по-малко очевидни храни. Хляб, кисело мляко, печен боб, кетчуп и дресинг за салата може да има много добавена захар. Също така, храни, които имат намалена натриева (сол) и / или мазнина често имат повече захар, която се използва за засилване на вкуса.

И не се заблуждавайте от “здравословни храни”, които може да са с ниско съдържание на наситени мазнини и сол, но имат много захар. Например, внимавайте за захар в преработени храни като зърнени храни, гранули, крекери, хранителни барове, напитки и дори доматен сос. Мазнините без бисквити, бонбони, чипс и замразени храни все още могат да бъдат с високо съдържание на захар и калории.

Най-добрият начин да знаете количеството добавена захар е да разгледате списъка с съставките. Съставните списъци се подреждат по тегло, така че ако видите захар или друго име за захар, включено в списъка на съставките, тази храна има повече захар в сравнение с съставките, които го следват.

Хранителните факти на етикетите на храните показват общото количество захар в храната, а не само добавената захар. Но все още е добър начин да знаете колко захар ядете.

Тъй като добавената захар не винаги се нарича “захар”, може да бъде трудно да се идентифицират в храните. Потърсете тези думи в съставките

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа