Advair hfa 115/21

Дългодействащите бета 2-адренергични агонисти (LABA) повишават риска от смърт, свързана с астма. В голямо проучване, което сравнява безопасността на салметерол или плацебо, добавено към обичайната терапия при астма, има увеличение на свързаните с астмата смъртни случаи със салметерол. Наличните данни не са установили дали едновременното вдишване на кортикостероиди или друга дългосрочна употреба на наркотици за контролиране на астма намалява увеличения риск от смърт, свързана с астма, от LABA. Данните от педиатричните и юношеските проучвания показват, че LABA увеличава риска от астма, свързана с хоспитализация. Поради това при лечението на пациенти с астма, прах или аерозол за вдишване на флутиказон пропионат / салметерол трябва да се използва само при пациенти, които не са адекватно контролирани от лекарства за дългосрочно лечение на астма, или чиято острота на заболяването ясно обосновава започване на лечение с инхалаторен кортикостероид и LABA. След като се постигне и поддържа профилактиката на астмата, пациентите трябва да се преглеждат на редовни интервали от време и да се преустанови лечението (напр. Да се ​​преустанови флутиказон пропионат / салметерол), ако е възможно, без загуба на астма и да се поддържа дългосрочно лечение на астма. Не използвайте флутиказон пропионат / салметерол при пациенти, чиято астма е адекватно контролирана при инхалаторни кортикостероиди с ниска или средна доза.

Използва се за Advair HFA 115/21

Терапевтичен клас: антиастма, комбинация против възпаление / бронходилататор

Фармакологичен клас: флутиказон

Това лекарство се използва също и за лечение на блокиране на въздушния поток и намаляване на влошаването на хроничната обструктивна белодробна болест (COPD). Това включва хроничен бронхит и емфизем.

Инхалаторният флутиказон принадлежи към семейството лекарства, известни като кортикостероиди или стероиди (лекарства подобни на кортизони). Тя действа, като възпрепятства някои клетки в белите дробове и дихателните пътища да отделят вещества, причиняващи симптоми на астма.

Инхалаторният салметерол е дългодействащ бронходилататор. Бронходилататорите са лекарства, които се вдишват през устата, за да отворят бронхиалните тръби (въздушни канали) в белите дробове. Той облекчава кашлица, хрипове, задух и затруднено дишане, като увеличава притока на въздух през бронхите.

Това лекарство трябва да се използва с лекарство с кратко действие (например албутерол) за симптоми на астма или астма, които се нуждаят от внимание веднага.

Преди да използвате Advair HFA 115/21

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, извършени досега, не са показали специфични за педиатричните пациенти проблеми, които биха ограничили полезността на Advair® Diskus® при лечение на астма при деца на възраст над 4 години. Безопасността и ефикасността не са установени при деца на възраст под 4 години.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите от пероралната инхалация на Advair® HFA при деца под 12-годишна възраст. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията флутиказон и салметерол при пациенти в напреднала възраст. Пациенти в старческа възраст със сърдечни и кръвоносни съдове обаче могат да изискват специално внимание, когато приемат комбинация флутиказон и салметерол.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи флутиказон и салметерол. Той може да не е специфичен за Advair HFA 115/21. Моля, прочетете внимателно.

Инхалаторният флутиказон и салметерол се използват за предотвратяване на астматични атаки и лечение на хронична обструктивна белодробна болест (COPD). Не се използва за облекчаване на астматична атака, която вече е започнала. За облекчение на астматична атака, която вече е започнала, трябва да използвате друго лекарство. Ако нямате друго лекарство, което да използвате при атака или имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Вдишването на флутиказон и салметерол се използва със специален инхалатор, който придружава пациента или ръководство за лекарства. Прочетете внимателно указанията, преди да използвате това лекарство. Ако не разбирате указанията или не сте сигурни как да използвате Diskus® или инхалатора, помолете Вашия лекар да ви покаже какво да правите. Също така, посъветвайте се с Вашия лекар редовно да проверявате как използвате Diskus® или инхалатора, за да сте сигурни, че го използвате правилно.

Използвайте това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече и не го използвайте по-често, отколкото Ви е поръчал Вашия лекар. Също така, не спирайте да използвате това лекарство, без да уведомите Вашия лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции.

Правилно използване на флутиказон и салметерол

За да може това лекарство да помогне за предотвратяване на астматични пристъпи, то трябва да се прилага ежедневно в редовно разпределени дози, съгласно Вашия лекар.

Не спирайте да използвате това лекарство или други лекарства за астма, които Ви е предписал лекар, освен ако не сте го обсъдили с Вашия лекар.

Когато използвате инхалатора Advair® HFA за първи път или ако не сте го използвали в продължение на 7 дни или по-дълго, или ако инхалаторът е бил пуснат, може да не достави правилното количество лекарство с първото впръскване. Следователно, преди да използвате инхалатора, първо го напръскайте, като пръскате лекарството четири пъти във въздуха от лицето и го разклатете добре за 5 секунди преди всеки спрей. Избягвайте пръскането в очите.

Изплакването на устата с вода след всяка доза може да помогне за предотвратяване на дрезгавост, дразнене в гърлото и инфекция в устата. Не пропускайте водата след изплакване.

За да използвате Diskus®

За да използвате инхалатора Advair® HFA

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Предпазни мерки при използване на Advair HFA 115/21

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте резервоара на стайна температура, далеч от топлина и директна светлина. Не замразявайте. Не съхранявайте това лекарство в кола, където може да бъде изложена на екстремна топлина или студ. Не пробивайте дупки в кутията или я хвърлете в огън, дори ако резервоарът е празен.

Пазете лекарството в торбичката за фолио, докато не сте готови да го използвате. Съхранявайте при стайна температура, далеч от топлина и директна светлина. Не замразявайте.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Ако ще използвате това лекарство за дълго време, важно е Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да проверява за нежелани реакции.

Advair HFA 115/21 Нежелани лекарствени реакции

Advair HFA (флутиказон / салметерол)

Уведомете Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете използвате други лекарства за ХОББ. Вашият лекар може да поиска да спрете употребата на лекарството и да го използвате само при тежка атака на ХОББ. Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно това как трябва да приемате Вашето лекарство.

Това лекарство не трябва да се използва, ако страдате от тежка ХОББ или ако симптомите на атака на ХОББ вече са започнали. Вашият лекар може да Ви предпише друго лекарство, което да използвате в случай на остра атака на ХОББ. Ако другото лекарство не работи, кажете на Вашия лекар незабавно.

Това лекарство трябва да се използва само като допълнително лечение за пациенти, които не могат да бъдат лекувани с други лекарства за астма (като инхалаторни кортикостероиди) или за пациенти с астма, които изискват две лекарства, включително салметерол. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Въпреки че това лекарство намалява броя на епизодите на астма, може да увеличи вероятността от тежка астматична атака, когато се случи. Уверете се, че сте прочели за тези рискове в ръководството за медикаменти и говорете с Вашия лекар или фармацевт за всички въпроси или притеснения, които имате.

Не трябва да използвате това лекарство, ако астматичният ви атака вече е започнал. Вашият лекар ще Ви предпише друго лекарство (например инхалатор с кратко действие), което да използвате в случай на остра астма. Уверете се, че разбирате как да използвате инхалатора с кратко действие. Говорете с Вашия лекар, ако имате нужда от инструкции.

Говорете с Вашия лекар или незабавно потърсете медицинска помощ

Не използвайте това лекарство за лечение на хрипове, които се влошават. Посъветвайте се с Вашия лекар веднага, ако хриптенето се влоши при употреба на това лекарство.

Не използвайте друго лекарство за астма или лекарство за проблеми с дишането, без да говорите с Вашия лекар. Това лекарство не трябва да се използва с други инхалатори, които съдържат комбинация от будезонид и формотерол (Symbicort®), формотерол (Foradil® Aerolizer®, Perforomist ™) или арформотерол (Brovona ™).

Това лекарство може да причини гъбична инфекция на устата или гърлото (млечница). Кажете на лекаря си незабавно, ако имате бели петна в устата или гърлото или болка при ядене или гълтане.

Пациентите с ХОББ може да имат по-голяма вероятност да имат пневмония. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако вие или Вашето дете започнете да имате повишена продукция на слюнка, промяна в цвета на храчките, треска, студени тръпки, повишена кашлица или увеличаване на дихателните проблеми.

Не променяйте дозата си или преустановете употребата на лекарството си, без първо да попитате Вашия лекар.

Вашият лекар може да Ви пожелае да носите медицинска лична карта (ID), в която се посочва, че Вие или Вашето дете използвате това лекарство. Картата ще ви каже, че може да се нуждаете от допълнително лекарство по време на извънредна ситуация, тежка астматична атака или друго заболяване или необичаен стрес.

Ако използвате твърде много от това лекарство или го използвате дълго време, може да увеличите риска от проблеми с надбъбречните жлези. Говорете с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате повече от един от тези симптоми, докато използвате това лекарство: потъмняване на кожата, диария, замаяност, припадък, загуба на апетит, умствена депресия, гадене, кожен обрив, необичайна умора или слабост Или повръщане.

Това лекарство може да предизвика парадоксен бронхоспазъм, което означава, че дишането или хриптенето ви ще се влошат. Парадоксалният бронхоспазъм може да бъде животозастрашаващ. Спрете да използвате това лекарство и веднага след това се консултирайте с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате кашлица, затруднено дишане, задух или хриптене след употребата на това лекарство.

Ако вие или Вашето дете развиете кожен обрив, копривна треска или някаква алергична реакция към това лекарство, преустановете употребата на лекарството и се консултирайте с Вашия лекар възможно най-скоро.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате болка в гърдите, ускоряване на сърцето, нервност, треперене на ръцете или краката, шумно дишане, усещане за задушаване, стягане или дразнене на гърлото при употребата на това лекарство.

Това лекарство може да повлияе нивата на кръвната захар и калий. Ако имате сърдечно заболяване или имате диабет и забележите промяна в резултатите от теста за кръв или урина за захар или калий, консултирайте се с Вашия лекар.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако по време на или след лечението се появи замъглено зрение, затруднено четене или всяка друга промяна в зрението. Вашият лекар може да поиска от Вас или Вашето дете да проверите очите си от офталмолог (очен лекар).

Това лекарство може да намали костната минерална плътност, когато се използва дълго време. Ниска костна минерална плътност може да причини слаби кости или остеопороза. Ако имате някакви въпроси относно това, попитайте Вашия лекар.

Това лекарство може да накара децата да растат по-бавно от обичайното. Говорете с лекаря на детето си, ако имате някакви притеснения.

Това лекарство може да повлияе нивата на кръвната захар. Ако сте диабетик и забележите промяна в резултатите от тестовете за кръв или урина, обърнете се към Вашия лекар.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

WADA Class Anti-Doping Класификация

ХОББ, поддържащи Spiriva, Symbicort, албутерол, Advair Diskus, Ventolin, ProAir HFA, ипратропиум, Xopenex, Proventil, Breo Ellipta, Atrovent, Combivent

Астма, поддръжка Symbicort, албутерол, флутиказон, монтелукаст, Singulair, Advair Diskus, Ventolin, ProAir HFA, метилпреднизолон, будезонид, Dulera, теофилин