Acatuss перорално: употреби, нежелани реакции, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): GUAIFENESIN

Guaifenesin се използва за лечение на кашлица и задръствания, причинени от обикновена настинка, бронхит и други дихателни заболявания. Този продукт обикновено не се използва за продължителна кашлица от тютюнопушене или дълготрайни проблеми с дишането (като хроничен бронхит, емфизем), освен ако не е указано от Вашия лекар. Гуайфенезин е отхрачващо средство. Тя действа чрез изтъняване и разхлабване на слуз в дихателните пътища, отстраняване на задръстванията и облекчаване на дишането.

Ако се самооправите с това лекарство, важно е внимателно да прочетете инструкциите за пакета внимателно преди да започнете да използвате този продукт, за да сте сигурни, че е подходящо за Вас. (Вижте също раздел “Предпазни мерки”).

Кашлица и студени продукти не са доказани като безопасни или ефективни при деца на възраст под 6 години. Ето защо не използвайте този продукт за лечение на студени симптоми при деца под 6-годишна възраст, освен ако не е указано специално от лекаря. Някои продукти (като таблетки / капсули с продължително действие) не се препоръчват за употреба при деца на възраст под 12 години. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности относно безопасното използване на продукта.

Тези продукти не излекуват или скъсяват дължината на обикновената настинка. За да намалите риска от нежелани реакции, следвайте внимателно всички указания за дозиране. Не давайте други лекарства против кашлица и настинка, които могат да съдържат същите или подобни съставки (виж също раздел “Взаимодействия с лекарствата”). Посъветвайте се с лекаря или фармацевта за други начини за облекчаване на кашлица и симптоми на настинка (като например пиене на достатъчно течности, използване на овлажнител или солени капки за нос / спрей).

Вземете това лекарство през устата със или без храна, съгласно указанията на Вашия лекар, обикновено на всеки 4 часа. Ако се самоочиствате, следвайте всички указания на опаковката на продукта. Ако не сте сигурни в някоя от тези данни, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Guaifenesin може да има горчив вкус. Не разделяйте таблетките, освен ако не разполагат с редове, а Вашият лекар или фармацевт ви казват да го направите. Поглъщайте цялата или разделената таблетка без да я смачквате или дъвчете.

Ако използвате течната форма на това лекарство, внимателно измерете дозата с помощта на специално измервателно устройство / лъжица. Не използвайте лъжица за домакинство, тъй като може да не получите правилната доза.

За праховите опаковки изпразнете цялото съдържание на пакета върху езика и поглъщайте. За да предотвратите горчивия вкус, не дъвчете.

Дозата се основава на Вашата възраст, медицинско състояние и отговор на лечението. Не приемайте повече от 6 дози на ден. Не увеличавайте дозата си или не приемайте това лекарство по-често, отколкото е насочено.

Пийте много течности, докато приемате това лекарство. Течностите ще помогнат да се разгради слузът и да се избегне претоварването.

Кажете на Вашия лекар, ако кашлицата Ви е придружена от треска, тежко възпаление на гърлото, обрив, персистиращо главоболие или ако тя продължава, се връща или се влошава след 7 дни. Това може да са признаци на сериозен медицински проблем. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако мислите, че може да имате сериозен медицински проблем.

Може да се появи гадене или повръщане. Ако някой от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Ако Вашият лекар Ви е насочил да използвате това лекарство, не забравяйте, че той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Повечето хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), тежка замаяност, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да приемете това лекарство, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към i; Или ако имате други алергии. Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си история, особено за: проблеми с дишането (като емфизем, хроничен бронхит, астма, кашлица на пушача), кашлица с кръв или големи количества слуз.

Течните форми на този продукт могат да съдържат захар и / или алкохол. Препоръчва се повишено внимание, ако имате диабет, чернодробно заболяване или друго заболяване, което изисква да ограничите / избягвате тези вещества във вашата диета. Попитайте Вашия лекар или фармацевт за безопасно използване на този продукт

Течните форми и праховите опаковки на това лекарство могат да съдържат аспартам. Ако имате фенилкетонурия (ПКК) или всяко друго състояние, което изисква да ограничите приема на аспартам (или фенилаланин), консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за безопасното използване на този продукт.

Преди да започнете операция, кажете на Вашия лекар или зъболекар за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти).

По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само когато е абсолютно необходимо. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар.

Не е известно дали гуафефенин преминава в кърмата. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар преди кърменето.

Ефектите на някои лекарства могат да се променят, ако приемате други лекарства или билкови продукти по едно и също време. Това може да увеличи риска от сериозни нежелани реакции или може да доведе до неправилното функциониране на лекарствата. Тези лекарствени взаимодействия са възможни, но не винаги се появяват. Вашият лекар или фармацевт често могат да предотвратяват или да управляват взаимодействия, като променят начина, по който използвате лекарствата си или чрез внимателно наблюдение.

За да помогнете на Вашия лекар и фармацевт да Ви даде най-доброто внимание, преди да започнете лечение с този продукт, не забравяйте да уведомите Вашия лекар и фармацевт за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти). Докато използвате този продукт, не започвайте, спрете или променяйте дозата на други лекарства, които използвате без одобрението на лекаря.

Guaifenesin се предлага както в рецепти, така и при непубликувани лекарствени продукти. Проверете етикетите на всичките си лекарства, за да сте сигурни, че не приемате повече от един продукт, съдържащ гуайфенезин.

Този продукт може да повлияе на резултатите от определени лабораторни тестове (като нивата на някои киселини в урината). Уверете се, че лабораторният персонал и всички ваши лекари знаят, че използвате това лекарство.

Поддържайте списък с всички продукти, които използвате. Споделете списъка със своя лекар и фармацевт, за да намалите риска от сериозни проблеми с лечението.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния.

Ако вашият лекар предписал това лекарство, не споделяйте това лекарство с други хора.

Поддържайте всички редовни медицински и лабораторни срещи.

Това лекарство е само за временно ползване. Не приемайте това лекарство повече от 7 дни, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите. Уведомете Вашия лекар, ако Вашето състояние продължава повече от 7 дни.

Ако пропуснете доза, приемете я веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте на стайна температура далеч от светлина и влага. Не съхранявайте в банята. Не замразявайте течните форми на това лекарство. Различните марки на това лекарство имат различни нужди за съхранение. Проверете пакета на продукта за инструкции как да съхранявате марката си или попитайте фармацевта си. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местна компания за изхвърляне на отпадъци за повече подробности относно безопасното изхвърляне на продукта.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.