Abilify: употреба, дозировка и странични ефекти

Какво представлява Abilify?

Abilify се използва за лечение на симптомите на психотични състояния като шизофрения и биполярно I разстройство (маниакална депресия). Не е известно дали арипипразол е безопасен или ефективен при деца под 13 години с шизофрения или деца под 10 години с биполярно разстройство.

Abilify се използва заедно с други лекарства за лечение на голямо депресивно разстройство при възрастни.

Abilify се използва също при деца на 6-годишна възраст или по-големи, които имат нарушение на Tourette или симптоми на аутистично разстройство (раздразнителност, агресия, промени в настроението, гърчове и самонараняване).

Важна информация

Abilify не е одобрен за употреба при психотични състояния, свързани с деменция. Abilify може да увеличи риска от смърт при възрастни възрастни с деменция.

Някои млади хора имат мисли за самоубийство, когато приемат лекарства за тежко депресивно разстройство и други психични разстройства. Бъдете нащрек за промени в настроението или симптомите. Отчетете всички нови или влошаващи се симптоми на Вашия лекар.

Някои млади хора имат мисли за самоубийство, когато приемат лекарства за тежко депресивно разстройство и други психични разстройства. Вашият лекар ще трябва да проверява напредъка ви при редовни посещения, докато използвате Abilify. Вашето семейство или други лица, които се грижат за него, също трябва да са нащрек за промени в настроението или симптомите.

Спрете да използвате Abilify и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате следните симптоми: треска със задушни мускули и бърз сърдечен ритъм; Неконтролирани движения на мускулите; Симптоми, които се появяват внезапно като скованост или слабост, силно главоболие и проблеми с визията, речта или равновесието.

Преди да приемете това лекарство

Не трябва да приемате Abilify, ако сте алергични към арипипразол.

Abilify не е одобрен за употреба при психотични състояния, свързани с деменция. Арипипразол може да увеличи риска от смърт при по-възрастни пациенти, страдащи от деменция.

За да сте сигурни, че Abilify е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Чернодробно или бъбречно заболяване

Сърдечни заболявания, високо или ниско кръвно налягане, проблеми със сърдечния ритъм

Висок холестерол или триглицериди (вид мазнини в кръвта)

Анамнеза за нисък брой бели кръвни клетки (WBC)

Анамнеза за сърдечен удар или инсулт

Припадъци или епилепсия

Проблеми с гълтането

Лична или фамилна анамнеза за диабет; или

Анамнеза за обсесивно-компулсивно разстройство, нарушение на импулсния контрол или пристрастяване към поведение.

Някои млади хора имат мисли за самоубийство, когато приемат лекарства за тежко депресивно разстройство и други психични разстройства. Вашият лекар трябва да проверява напредъка ви при редовни посещения. Вашето семейство или други лица, които се грижат за него, също трябва да са нащрек за промени в настроението или симптомите.

Течната форма (перорален разтвор) на това лекарство може да съдържа до 15 грама захар на доза. Преди да приемете Abilify перорален разтвор, уведомете Вашия лекар, ако имате диабет.

Abilify може да причини висока кръвна захар (хипергликемия). Ако сте диабетик, редовно проверявайте нивата на кръвната захар, докато приемате това лекарство.

Орално разпадащата се таблетна форма на това лекарство може да съдържа над 3 милиграма фенилаланин на таблетка. Преди да приемете Abilify Discmelt, уведомете Вашия лекар, ако имате фенилкетонурия.

Приемът на антипсихотична медицина през последните 3 месеца от бременността може да причини проблеми при новороденото, като симптоми на отнемане, проблеми с дишането, проблеми с храненето, тревожност, треперене и неприятни мускули. Въпреки това, може да имате симптоми на отнемане или други проблеми, ако спрете да приемате лекарството по време на бременност. Ако забременеете, не спирайте приема на Abilify без съвет от Вашия лекар.

Ако сте бременна, вашето име може да бъде регистрирано в регистър за бременност. Това е за проследяване на резултата от бременността и за оценка на всички ефекти на арипипразол върху бебето.

Арипипразол може да премине в кърмата и да навреди на бебе. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Как трябва да приемам Abilify?

Приемайте Abilify точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Не приемайте Abilify повече от 6 седмици, освен ако Вашият лекар Ви е казал.

Abilify може да се приема със или без храна.

Измерете течността с дозиращата спринцовка или със специална доза-мерителна лъжица или медицинска чаша. Ако нямате устройство за измерване на дозата, попитайте фармацевта си за едно.

За да вземете перорално дезинтегриращата таблетка (Discmelt)

Съхранявайте таблетката в блистерната опаковка, докато не сте готови да я приемете. Отворете опаковката и отлепете фолиото. Не изтласквайте таблет през фолиото или може да повредите таблетката.

Използвайте сухи ръце, за да махнете таблетката и да я поставите в устата си.

Не поглъщайте цялата таблетка. Позволете му да се разтваря в устата без да дъвче. Ако е необходимо, можете да пиете течност, за да поглъщате разтворената таблетка.

Използвайте Abilify редовно, за да получите най-голяма полза. Изтеглете рецептата си отново, преди да изчерпите лекарството напълно.

Не трябва да спирате внезапно употребата на Abilify. Спирането внезапно може да влоши състоянието ви.

Вашият лекар ще трябва да провери напредъка ви, докато използвате това лекарство.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина. Abilify течност може да се използва до 6 месеца след отваряне, но не след датата на изтичане на срока на годност върху етикета на лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Симптомите на предозиране могат да включват сънливост, повръщане, агресия, обърканост, треперене, бърз или бавен сърдечен ритъм, припадъци (конвулсии), затруднено дишане или припадък.

Какво трябва да избягвам докато приемам Abilify?

Това лекарство може да наруши вашето мислене или реакции. Бъдете внимателни, ако шофирате или правите нещо, което изисква да сте бдителни. Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни. Ставате бавно и сте сигурни, за да предотвратите падане.

Пиенето на алкохол може да увеличи някои странични ефекти на Abilify.

Избягвайте прегряване или дехидратация. Пийте много течности, особено при горещо време и по време на тренировка. По-лесно е да се превърнете в опасно прегряване и дехидратиране, докато приемате Abilify.

Отстраняване на нежеланите реакции

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към Abilify: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате такива

Силно възбуда, стрес или неспокойно чувство

Потрепвания или неконтролируеми движения на очите, устните, езика, лицето, ръцете или краката

Маска-подобен външен вид на лицето, проблеми с преглъщането, проблеми с речта

Припадъци (конвулсии)

Мисли за самоубийство или за нараняване

Реакция на тежка нервна система – много твърди (твърди) мускули, висока температура, потене, обърканост, бързи или неравномерни сърдечни трептения, треперене, чувство, че може да изтече

Ниски кръвни клетки – внезапна слабост или неразположение, треска, студени тръпки, възпалено гърло, подути венци, болезнени рани в устата, червени или подути венци, кожни рани, симптоми на настинка или грип, кашлица, проблеми с дишането; или

Висока кръвна захар – повишена жажда, повишено уриниране, глад, сухота в устата, мирис на плодов дъх, сънливост, суха кожа, загуба на тегло.

Възможно е да имате повишени сексуални желания, необичайни принуди да залагате, или други интензивни пориви, докато приемате това лекарство. Говорете с Вашия лекар, ако това се случи.

Възможните нежелани реакции на Abilify могат да включват

качване на тегло

замъглено зрение

Гадене, повръщане, промени в апетита, запек

капе

Главоболие, световъртеж, сънливост, чувство на умора

Тревожност, чувство на неспокойствие

Проблеми със съня (безсъние); или

Студени симптоми като запушен нос, кихане, възпалено гърло.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Какви други лекарства ще повлияят на Abilify?

Приемането на това лекарство с други лекарства, които ви карат да сънувате, може да влоши този ефект. Посъветвайте се с Вашия лекар преди да приемете Abilify с хапче за сън, лекарство против наркотична болка, мускулна релаксация или лекарство за тревожност, депресия или гърчове.

Много други лекарства могат да взаимодействат с арипипразол. Това включва лекарства с рецепта и без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени тук. Уведомете Вашия лекар за всички ваши лекарства и за всяко започване или спиране на употреба по време на лечението с Abilify.

Abilify (арипипразол)

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Биполярно разстройство Seroquel, литий, клоназепам, клонопин, ламикал, кветиапин

Голямо депресивно разстройство тразодон, сертралин, Zoloft, Lexapro, Cymbalta, Prozac

Шизоафективно разстройство Seroquel, Prozac, литий, флуоксетин, Lamictal, quetiapine

Объркан държавен оланзапин, Zyprexa, арипипразол, локсапин, Zyprexa Zydis, Loxitane