Оцетна киселина otic: употреби, странични ефекти, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

Оцетната киселина се използва за лечение на външна ушна инфекция (външен отит). Тя действа чрез спиране на растежа на бактериите и гъбичките. Лечението на инфекцията намалява болката и подуването в ухото. Мокротата в ушния канал може да помогне на бактериите и гъбите да растат. Това лекарство може да съдържа и сухи съставки като глицерин или алкохол. Изсушаването на ушния канал помага да се лекува инфекцията.

Използвайте това лекарство в засегнатото ухо, според указанията на Вашия лекар, обикновено 3 до 4 пъти дневно. Използвайте само в ухото. Не използвайте в очите, преглъщайте, инжектирайте или вдишвайте лекарството.

Преди да дадете това лекарство, внимателно почистете ушния канал според указанията и премахнете всякаква кора или друг материал. След това измийте ръцете си.

За да се уверите, че сте дали правилното количество лекарства и за да избегнете докосването на ухото с капкомера, трябва да поставите капките, ако е възможно. За да намалите риска от замаяност, дръжте контейнера в ръка за няколко минути, за да го затоплите.

За да избегнете замърсяване, не докосвайте върха на капкомера или не докосвайте ухото му или друга повърхност. Легнете на вашата страна или наклонете засегнатото ухо нагоре. Дръжте капкомера директно над ухото и поставете предписания брой капки в ушния канал. За да помогнете на капките да се хвърлят в ухото на възрастен човек, задръжте ухото нагоре и назад. При деца дръжте ушната лоба надолу и назад. Дръжте главата наклонена за около 2 минути или поставете парче памук, ако Вашият лекар ви насочи да го направите, за да поддържате лекарството в контакт с ушния канал. Повторете за другото ухо, ако е насочено. Не изплаквайте капкомера. Сменете капачката след употреба.

Дозата се основава на Вашето медицинско състояние и на отговора Ви на лечението.

Използвайте това лекарство редовно, за да се възползвате максимално от него. За да си спомните, използвайте го по едно и също време всеки ден. Продължете да го използвате за цялото предписано време, дори симптомите да изчезнат след няколко дни. Спирането на това лекарство твърде рано може да позволи на бактериите да продължат да растат, което може да доведе до връщане на инфекцията.

Уведомете Вашия лекар, ако симптомите на ушите ви продължават, се влошават или се връщат след спиране на това лекарство.

Избягвайте контакт с очите. Ако получите някои от лекарствата в очите, изплакнете окото с постоянен, лек поток от чешмяна вода за поне 15 минути. Кажете на Вашия лекар, ако окото непрекъснато се раздразни или вашето виждане е намалено.

Възможно е да настъпи временно гадене / изгаряне в ушния канал. Ако този ефект продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Не забравяйте, че Вашият лекар предписал това лекарство, защото той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

Престанете да използвате това лекарство и незабавно уведомете Вашия лекар, ако възникнат някои от тези нежелани, но сериозни нежелани реакции: нова болка, зачервяване, подуване в ушите или около тях.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на ушите / лицето / езика / гърлото), силно замайване, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да използвате оцетна киселина, уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към i; Или ако имате други алергии. Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си история.

Преди да започнете операция, кажете на Вашия лекар или зъболекар за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти).

По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само когато е абсолютно необходимо. Въпреки че рисковете вероятно са малки, обсъдете използването на това лекарство с Вашия лекар.

Не е известно дали това лекарство преминава в кърмата. Консултирайте се с Вашия лекар преди кърменето.

Ефектите на някои лекарства могат да се променят, ако приемате други лекарства или билкови продукти по едно и също време. Това може да увеличи риска от сериозни нежелани реакции или може да доведе до неправилното функциониране на лекарствата. Тези лекарствени взаимодействия са възможни, но не винаги се появяват. Вашият лекар или фармацевт често могат да предотвратяват или да управляват взаимодействия, като променят начина, по който използвате лекарствата си или чрез внимателно наблюдение.

За да помогнете на Вашия лекар и фармацевт да Ви даде най-доброто внимание, преди да започнете лечение с този продукт, не забравяйте да уведомите Вашия лекар и фармацевт за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти). Докато използвате този продукт, не започвайте, спрете или променяйте дозата на други лекарства, които използвате без одобрението на лекаря.

Поддържайте списък с всички продукти, които използвате. Споделете списъка със своя лекар и фармацевт, за да намалите риска от сериозни проблеми с лечението.

Предозирането с това лекарство е малко вероятно дори при поглъщане. Ако обаче има подозрение за поглъщане или предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния.

Не споделяйте това лекарство с други хора.

Това лекарство е предписано само за вашето настоящо състояние. Не го използвайте по-късно за друг проблем с ухото, освен ако не го направите от Вашия лекар. В този случай може да е необходимо друго лекарство.

За някои проблеми с ушите е важно да се запази засегнатото ухо (и) чисто и сухо. Опитайте се да не овладеете засегнатото ухо (очи) при къпане. Избягвайте да плувате, освен ако Вашият лекар не Ви каже друго. Консултирайте се с Вашия лекар за повече подробности.

Ако пропуснете доза, използвайте я веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте на стайна температура далеч от светлина и влага. Не съхранявайте в банята. Различните марки на това лекарство имат различни нужди за съхранение. Проверете пакета на продукта за инструкции как да съхранявате марката си или попитайте фармацевта си. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местна компания за изхвърляне на отпадъци за повече подробности относно безопасното изхвърляне на продукта.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.