Actoplus met xr

Може да причини или да влоши конгестивната сърдечна недостатъчност, не се препоръчва при пациенти със симптоматична сърдечна недостатъчност и е противопоказан при пациенти с установена сърдечна недостатъчност от NYHA клас III или IV. Наблюдавайте пациентите за признаци и симптоми на сърдечна недостатъчност след започване или увеличаване на дозата и ако се появи сърдечна недостатъчност, помислете за намаляване на дозата или преустановяване на лечението с метформин / пиоглитазон (лекарства с незабавно и продължително освобождаване) и да ги управлявате съгласно настоящите стандарти за лечение. Лактатна ацидоза може да възникне поради натрупване на метформин по време на лечение с метформин / пиоглитазон (незабавно и с удължено освобождаване); пациентите с по-висок риск включват тези със сепсис, дехидратация, излишен алкохолен прием, чернодробна недостатъчност, бъбречно увреждане и остра конгестивна сърдечна недостатъчност. Симптомите включват неразположение, миалгии, респираторен дистрес, увеличаване на сънливостта и неспецифичен коремен дистрес, лабораторните аномалии включват ниско рН, повишена анионна разлика и повишен кръвен лактат. Ако се подозира ацидоза, преустановете лечението и незабавно го болни.

Използва се за Actoplus Met XR

Терапевтичен клас: Хипогликемичен

Химически клас: Метформин

Пиоглитазон помага на тялото Ви да използва по-добре инсулина. Метформин намалява абсорбцията на захар от стомаха, намалява освобождаването на съхраняваната захар от черния дроб и помага на тялото ви да използва захарта по-добре.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на комбинацията пиоглитазон и метформин при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате Actoplus Met XR

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията пиоглитазон и метформин при пациенти в старческа възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат бъбречни проблеми, свързани с възрастта, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи комбинация пиоглитазон и метформин.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи пиоглитазон и метформин. Той може да не е специфичен за Actoplus Met XR. Моля, прочетете внимателно.

Приемайте това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече, не го използвайте по-често и не го използвайте по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Внимателно следвайте специалната диета, която ви е дал лекар. Това е най-важната част от контрола на вашия диабет и ще помогне на лекарството да работи правилно. Също така, упражнявайте редовно и тествайте захар в кръвта или урината, както е указано.

Това лекарство трябва да съдържа Ръководство за медикаменти. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Това лекарство трябва да се приема с храна, за да се намалят нежеланите ефекти върху стомаха, които могат да се появят през първите няколко седмици.

Поглъщайте таблетката с удължено освобождаване цяла. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете.

Част от таблетката с удължено освобождаване може да премине в изпражненията (движение на червата). Това е нормално и няма за какво да се притеснявате.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Правилно използване на пиоглитазон и метформин

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Проверявайте веднага с Вашия лекар, ако започнете да имате болка в гърдите, недостиг на въздух, прекомерно подуване на ръцете, китката, глезените или краката, или ако бързо набирате тегло. Това може да са симптоми на сериозен сърдечен проблем.

Нека Вашият лекар или зъболекар знаят, че приемате това лекарство. Вашият лекар може да Ви посъветва да спрете приема на това лекарство, преди да имате сериозни операции или диагностични тестове, особено при тестове, които използват контрастно вещество.

При определени условия, твърде много метформин може да причини сериозно състояние, наречено лактатна ацидоза. Симптомите на лактатна ацидоза са тежки и се появяват бързо. Лактатната ацидоза обикновено настъпва, когато се появят други сериозни здравословни проблеми, като сърдечен инфаркт или бъбречна недостатъчност. Симптомите на лактатна ацидоза включват: дискомфорт в корема или стомаха, намален апетит, диария, бързо или плитко дишане, общо усещане за дискомфорт, мускулни болки или спазми, необичайна сънливост, умора или слабост. Ако имате повече от един от тези симптоми заедно, трябва незабавно да получите спешна медицинска помощ.

Предпазни мерки при използване на Actoplus Met XR

Кажете на лекаря си веднага, ако имате някой от тези симптоми: загуба на апетит, гадене, повръщане, болка в стомаха, необичайна умора или слабост, загуба на тегло или жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на сериозен чернодробен проблем.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако се появи замъглено зрение, намалено зрение или всяка друга промяна в зрението, докато приемате това лекарство. Вашият лекар може да поиска очите ви да бъдат проверени от офталмолог (очен лекар).

Някои жени може да са с повишен риск от бременност, докато приемат това лекарство. Ако имате проблеми с овулацията и имате нередовни периоди в миналото, това лекарство може да предизвика овулация. Това може да увеличи шанса Ви да забременеете. Ако сте жена с детероден потенциал, трябва да обсъдите възможностите за контрол на раждаемостта с Вашия лекар.

Това лекарство може да увеличи риска от костни фрактури при жени. Посъветвайте се с Вашия лекар за начини да запазите костите си здрави, за да предотвратите фрактури.

Това лекарство може да увеличи риска от рак на пикочния мехур, ако го приемате повече от 12 месеца. Кажете на лекаря си незабавно, ако имате кръв в урината, често, силно или засилено желание за уриниране, болезнено уриниране или болка в гърба, долната част на корема или стомаха.

Много е важно внимателно да следвате инструкциите на Вашия лекар

Това лекарство може да причини хипогликемия (ниска кръвна захар). Ниско кръвно захар може да се появи и ако забавите или пропуснете хранене или лека закуска, упражнете повече от обичайното, пиете алкохол или не можете да ядете поради гадене или повръщане. Симптомите на ниска кръвна захар трябва да се лекуват, преди да доведат до загуба на съзнание (излизане). Различните хора изпитват различни симптоми на ниска кръвна захар. Важно е да научите кои симптоми на ниска кръвна захар обикновено имате, за да можете да се лекувате бързо.

Actoplus Met XR Нежелани лекарствени реакции

ActoPlus Met XR (метформин / пиоглитазон)

Хипергликемия (висока кръвна захар) може да се появи, ако не вземате достатъчно или не пропуснете доза от Вашето лекарство, преяждате или не следвате плана си за хранене, страдате от треска или инфекция или не упражнявате толкова, колкото обикновено.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Диабет, метформин тип 2, инсулин аспарт, глипизид, Januvia, глимепирид, Victoza, Lantus, глибурид, пиоглитазон, Invokana, Tradjenta, Glucophage, Janumet, Actos, Levemir, Novolog, Humalog, Amaryl, Farxiga, Onglyza, Welchol, Glucotrol. , Ситаглиптин, Bydureon