Остра бъбречна недостатъчност

Остра бъбречна недостатъчност възниква, когато внезапно бъбреците ви не могат да филтрират отпадъчни продукти от кръвта Ви. Когато бъбреците ви загубят способността си за филтриране, може да се натрупат опасни нива на отпадъците и химическият им състав може да излезе от равновесие.

Остра бъбречна недостатъчност – наричана също остра бъбречна недостатъчност или остро бъбречно увреждане – се развива бързо в продължение на няколко часа или няколко дни. Острата бъбречна недостатъчност е най-разпространена при хора, които вече са хоспитализирани, особено при критично болни хора, които се нуждаят от интензивно лечение.

Острата бъбречна недостатъчност може да бъде фатална и изисква интензивно лечение. Остра бъбречна недостатъчност обаче може да бъде обратима. Ако иначе сте в добро здраве, може да възстановите нормална или почти нормална бъбречна функция.

Признаците и симптомите на остра бъбречна недостатъчност могат да включват

Понякога острата бъбречна недостатъчност не причинява признаци и симптоми и се открива чрез лабораторни изследвания, извършени по друга причина.

Кога да се види лекар

Направете среща с Вашия лекар, ако имате признаци или симптоми на остра бъбречна недостатъчност.

Нарушава кръвообращението до бъбреците

Остра бъбречна недостатъчност може да възникне, когато

Болести и състояния, които могат да забавят притока на кръв към бъбреците и да доведат до бъбречна недостатъчност, включват

Тези заболявания, състояния и агенти могат да увредят бъбреците и да доведат до остра бъбречна недостатъчност

Болести и състояния, които блокират преминаването на урината извън тялото (препятствия на урината) и могат да доведат до остра бъбречна недостатъчност включват

Повреда на бъбреците

Остра бъбречна недостатъчност почти винаги се случва във връзка с друго медицинско състояние или събитие. Условия, които могат да увеличат риска от остра бъбречна недостатъчност включват

Потенциалните усложнения при остра бъбречна недостатъчност включват

Повечето хора вече са хоспитализирани, когато развият остра бъбречна недостатъчност. Ако вие или любим човек развиете признаци и симптоми на бъбречна недостатъчност, повдигнете вашите опасения с Вашия лекар или медицинска сестра.

Ако не сте в болницата, но имате признаци или симптоми на бъбречна недостатъчност, свържете се с вашия семеен лекар или общопрактикуващ лекар. Ако Вашият лекар подозира, че имате проблеми с бъбреците, може да бъдете насочени към лекар, който е специалист по бъбречно заболяване (нефролог).

Преди да се срещнете с лекаря, напишете вашите въпроси. Обмислете да питате

Блокиране на урината в бъбреците

Ако вашите признаци и симптоми предполагат, че имате остра бъбречна недостатъчност, Вашият лекар може да Ви препоръча някои тестове и процедури, за да потвърдите диагнозата. Те могат да включват

Лечението на остра бъбречна недостатъчност обикновено изисква болничен престой. Повечето хора с остра бъбречна недостатъчност вече са хоспитализирани. Колко дълго ще останеш в болницата зависи от причината за острата бъбречна недостатъчност и колко бързо бъбреците ти се възстановят.

В някои случаи може да сте в състояние да се възстановите у дома.

Лечението за остра бъбречна недостатъчност включва идентифициране на заболяването или увреждането, което първоначално е увреждало бъбреците ви. Вашите възможности за лечение зависят от това, което причинява бъбречната недостатъчност.

Вашият лекар ще работи и за предотвратяване на усложнения и ще позволи на бъбреците ви да се лекуват. Терапиите, които помагат за предотвратяване на усложненията, включват

По време на вашето възстановяване от остра бъбречна недостатъчност, Вашият лекар може да препоръча специална диета, която да ви помогне да поддържате бъбреците и да ограничите работата, която трябва да направят. Вашият лекар може да ви насочи към диетолог, който може да анализира текущата ви диета и да предложи начини да направите вашата диета по-лесна за бъбреците.

Лечение на основната причина за бъбречната недостатъчност

В зависимост от ситуацията, диетологът може да ви препоръча

Тъй като бъбреците ви се възстановяват, може да не се налага вече да консумирате специална диета, въпреки че здравословното хранене остава важно.

Лекувате усложненията, докато бъбреците ви се възстановят

Остра бъбречна недостатъчност често е трудно да се предвиди или предотврати. Но може да намалите риска, като се грижите за бъбреците. Опитвам се да

Посетете Вашия лекар