Болест при възрастни болести

Възрастната болест на Still е рядък тип възпалителен артрит, характеризиращ се с треска, обрив и болка в ставите. Някои хора имат само един епизод на болестта на Still за възрастни. При други хора състоянието продължава или се повторява.

Това възпаление може да разруши засегнатите стави, особено китките. Лечението включва лекарства като преднизон, които помагат за контролиране на възпалението.

Симптоми

Повечето хора с болест на Still при възрастни имат комбинация от следните признаци и симптоми

Треска. Може да имате ежедневна треска от поне 102 F (38.9 C) за една седмица или повече. Треска обикновено се развива в късния следобед или в ранния вечер. Може да имате два шпайкове на треска дневно, като температурата ви се връща нормално между тях. Обрив. Синьо-розов обрив може да дойде и да отиде с треска. Обривът обикновено се появява на багажника, ръцете или краката. Възпалено гърло. Това е един от първите симптоми на болестта на Still за възрастни. Лимфните възли в шията може да са подути и нежни; Мазна и подути стави. Вашите стави – особено коленете и китките – може да са твърди, болезнени и възпалени. Глезените, лактите, ръцете и раменете могат също да болят. Дискомфортът на ставите обикновено продължава поне две седмици. Болка в мускулите. Мускулната болка обикновено изчезва и тече с треска, но болката може да бъде достатъчно тежка, за да наруши ежедневните ви дейности.

Признаците и симптомите на това разстройство могат да имитират тези на други състояния, включително лупус и вид рак, наречен лимфом.

Ако имате висока температура, обрив и болки в ставите, обърнете се към Вашия лекар. Също така, ако имате болест на Still за възрастни и развиете кашлица, затруднено дишане, болка в гърдите или други необичайни симптоми, се обадете на Вашия лекар.

Не е сигурно какво причинява болестта на възрастни със Still. Някои изследователи подозират, че състоянието може да бъде предизвикано от вирусна или бактериална инфекция.

Съвместно унищожаване. Хроничното възпаление може да увреди ставите ви. Най-често срещаните стави са коленете и китките. Възможно е също така да бъдат засегнати вашите, шийката, краката, пръстите и тазобедрените стави, но много по-рядко. Възпаление на сърцето. Възрастната болест на Still може да доведе до възпаление на сърдечното покритие на сърцето (перикардит) или на мускулната част на сърцето (миокардит). Излишната течност около белите дробове. Възпалението може да причини образуване на течност около белите дробове, което може да затрудни дишането дълбоко; Синдром на активиране на макрофаги. Това рядко, но потенциално фатално усложнение на болестта на Still при възрастни може да предизвика ниски кръвни клетки, много високи нива на триглицеридите и нарушена чернодробна функция.

Възрастта е основният рисков фактор за болестта на Still при възрастни, като честотата се повишава два пъти: веднъж на 15 до 25 години и отново от 36 на 46 години. Мъжете и жените също са изложени на риск.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Извънборсовите НСПВС, като ибупрофен (Advil, Motrin IB, други) или натриев напроксен (Aleve), могат да помогнат при лека ставна болка и възпаление. По-силни НСПВС се предоставят по рецепта. НСПВС могат да увредят черния дроб, така че може да се наложи да правите редовни кръвни изследвания, за да проверите чернодробната функция. Стероиди. Повечето хора, които имат болест на Still за възрастни, се нуждаят от лечение със стероиди, като например преднизон. Тези мощни лекарства намаляват възпалението, но могат да понижат устойчивостта на тялото към инфекции и да увеличат риска от развитие на остеопороза. Метотрексат. Метатрексатът (Trexall) често се използва в комбинация с преднизон, който позволява да се намали дозата на преднизон. Модификатори на биологичен отговор. Лекарства като инфликсимаб (Remicade), адалимумаб (Humira) и етанерцепт (Enbrel) показаха известно обещание, но тяхната дългосрочна полза все още не е известна. Ако други лекарства не са работили, Вашият лекар може да Ви предложи да опитате anakinra (Kineret), тоцилизумаб (Actemra) или ритуксимаб (Rituxan).

Причини

Повечето усложнения от болестта на Still при възрастни възникват при хронично възпаление на органите и ставите.

Нито един тест не идентифицира болестта на Still за възрастни. Тестовете за изображения могат да разкрият щетите, причинени от болестта, докато кръвните тестове могат да помогнат да се изключат други състояния, които имат подобни симптоми.

Лекарите използват различни лекарства за лечение на възрастни болести на Still. Типът наркотик, който ще приемате, зависи от тежестта на симптомите и от това дали имате странични ефекти.

Вероятно ще потърсите съвет от вашия доставчик на първична помощ, но той или тя може да ви отнесе до специалист по ставни заболявания (ревматолог).

Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си.

Рискови фактори

Когато направите срещата, попитайте дали има нещо, което трябва да направите предварително, например бързо за конкретен тест. Направете списък с

Вашите симптоми, включително когато започнат и колко често се разпадат; Основна медицинска информация, включително всички други здравословни проблеми, с които сте диагностицирани; Всички лекарства, витамини и добавки, които приемате, включително дозите; Въпроси, попитайте Вашия лекар

Усложнения

Вземете член на семейството или приятел, ако е възможно, за да ви помогне да си спомните информацията, която получавате.

Какво вероятно причинява моите симптоми ?; Какви други възможни причини има? Какви тестове ми трябва ?; Моето състояние вероятно ли е временно или хронично ?; Какъв е най-добрият начин за действие ?; Какви са алтернативите на подхода, който предлагате ?; Имам тези други здравословни условия. Как най-добре да ги управлявам заедно ?; Има ли ограничения, които трябва да следвам ?; Трябва ли да видя специалист ?; Има ли брошури или други печатни материали, които мога да имам? Какви сайтове препоръчвате?

За болестта на Still за възрастни, включете основни въпроси, които да попитате Вашия лекар

Кога започнаха симптомите? Проявяват ли се симптомите ви или са непрекъснати? Кога най-вероятно ще се появят симптомите? Какви лечения или мерки за самообслужване сте опитали ?; Има ли някакво лечение или мерки за самоподдържане ?; Били ли сте диагностицирани с други медицински състояния?

диагноза

Не се колебайте да зададете други въпроси.

Вашият лекар вероятно ще ви зададе въпроси, като например

Разберете лекарствата си. Дори ако сте без симптоми няколко дни, важно е да вземете лекарствата, както Ви препоръчва лекарят. Контролирането на възпалението спомага за намаляване на риска от усложнения. Добавете вашата диета. Ако приемате високи дози преднизон, посъветвайте се с Вашия лекар за приемането на повече добавки от калций и витамин D, за да се предотврати остеопорозата. Продължавай да се движиш. Въпреки че може да не искате да се справите, ако болките в ставите ви, упражненията се препоръчват за всички видове артрит. Упражнението може да ви помогне да поддържате обхвата на движение и да облекчите болката и сковаността.

Ето начини да се възползвате максимално от здравето си, ако имате болест на Still за възрастни

1

лечение

Подготовка за среща

)

Лайфстайл и дома средства

Научете повече за болестта на Adult Still

Още за болестта на Adult Still