Ацитретин (перорално) правилна употреба

Дозирането

Пропусната доза

Много е важно да приемате ацитретин само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции.

Acitretin идва с формуляр за информация за пациента и с Ръководство за медикаменти. Много е важно да прочетете и разберете тази информация. Уверете се, че следвате внимателно тези инструкции и попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси. Ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие, преди да започнете да приемате това лекарство, за да покажете, че разбирате инструкциите.

Ще ви бъде дадена информация за Do Your P.A.R.T. Програма, която също се нарича “Профилактика за бременност, активно изисквана по време и след лечение”. Това е важна информация за това как да предотвратите бременност, докато приемате това лекарство. Попитайте Вашия лекар за тази програма, ако имате някакви въпроси.

Най-добре е да приемате ацитретин с основно ястие.

За жени – Това лекарство може да причини вродени дефекти. За да сте сигурни, че не сте бременна преди началото на лечението, Вашият лекар ще Ви попита

съхранение

Жените, които могат да понасят деца, трябва да използват две ефективни форми на контрол върху раждаемостта заедно в продължение на най-малко 2 до 3 години, след като прекратят приема на ацитретин, за да предотвратят непланирана бременност. Ако не мислите, че това е разумно, или смятате, че не можете да направите това, говорете с Вашия лекар, преди да започнете да приемате това лекарство.

Не трябва да споделяте това лекарство с никой друг поради риск от вродени дефекти и други сериозни нежелани реакции.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.