Ацетон перорално: употреби, нежелани реакции, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): PERINDOPRIL ERBUMINE

Това лекарство може да причини сериозни (евентуално фатални) увреждания на нероденото бебе, ако се използва по време на бременност. Важно е да предотвратите бременност, докато приемате това лекарство. Консултирайте се с Вашия лекар за повече подробности и обсъдете използването на надеждни форми на контрол върху раждаемостта, докато приемате това лекарство. Ако планирате бременност, забременеете или мислите, че може да сте бременна, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Периндоприл се използва за лечение на високо кръвно налягане. Намаляването на високото кръвно налягане спомага за предотвратяване на удари, инфаркти и бъбречни проблеми. Това лекарство се използва и за предотвратяване на сърдечни пристъпи при пациенти с определен вид сърдечно заболяване (стабилна коронарна болест).

Периндоприл принадлежи към клас лекарства, известни като ACE инхибитори. Тя действа чрез отпускане на кръвоносните съдове, така че кръвта да тече по-лесно.

ДРУГИ УПОТРЕБИ: Този раздел съдържа употреби на това лекарство, които не са включени в одобреното професионално етикетиране на лекарството, но това може да бъде предписано от вашия медицински специалист. Използвайте това лекарство за състояние, посочено в този раздел, само ако то е било предписано от Вашия медицински специалист.

Това лекарство може да се използва и за лечение на конгестивна сърдечна недостатъчност и за предпазване на бъбреците от увреждане поради диабет.

Вземете това лекарство през устата според указанията на Вашия лекар, обикновено веднъж или два пъти дневно. Дозата се основава на Вашето медицинско състояние и отговор на лечението.

За да намалите риска от нежелани реакции, Вашият лекар може да Ви накара да започнете лечението с ниска доза и постепенно да увеличите дозата си. Следвайте внимателно инструкциите на Вашия лекар.

Вземете това лекарство редовно, за да се възползвате максимално от него. За да си спомните, поемайте по едно и също време всеки ден. Важно е да продължите да приемате това лекарство, дори ако се чувствате добре. Повечето хора с високо кръвно налягане не се чувстват болни.

Може да отнеме няколко седмици преди да получите пълната полза от това лекарство.

Уведомете Вашия лекар, ако състоянието Ви не се подобри или се влоши (например показанията на кръвното Ви налягане остават високи или се увеличават).

Замаяност, замаяност, умора или суха кашлица могат да се появят, когато тялото ви се адаптира към лекарството. Ако някое от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

За да намалите риска от замаяност и замайване, стайте бавно, когато се издигате от седнало или легнало положение.

Не забравяйте, че Вашият лекар предписал това лекарство, защото той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

Кажете на Вашия лекар незабавно, ако имате някакви сериозни нежелани реакции, включително: симптоми на високо ниво на калий в кръвта (като мускулна слабост, бавен / неравномерен сърдечен ритъм), ускорен сърдечен ритъм, припадък.

Въпреки че периндоприл може да се използва за предотвратяване на бъбречни проблеми или лечение на хора, които имат бъбречни проблеми, той може рядко да причини проблеми с бъбреците или да ги влоши. Вашият лекар ще провери бъбречната функция, докато приемате това лекарство. Кажете на Вашия лекар незабавно, ако имате някакви признаци на бъбречни проблеми, като промяна в количеството на урината.

Това лекарство може рядко да причини сериозно (вероятно фатално) чернодробно заболяване. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на чернодробно увреждане, включително: гадене / повръщане, което не спира, загуба на апетит, болка в стомаха / корема, пожълтяване на очите / кожата, тъмна урина.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Ако обаче забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), силна замаяност, затруднено дишане, незабавно да получите медицинска помощ.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да приемете периндоприл, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към I; Или към други АСЕ инхибитори (като каптоприл, лизиноприл, или ако имате някакви други алергии) Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми.Посъветвайте се с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си история, особено за: анамнеза за алергична реакция, включваща подуване на лицето / устните / езика / гърлото (ангиоедем), процедури за филтриране на кръвта (LDL афереза, диализа); Високо ниво на калий в кръвта, чернодробно заболяване, загуба на прекалено много вода и минерали в тялото (дехидратация).

Това лекарство може да ви замаяе. Не шофирайте, не използвайте машини или не извършвайте никаква дейност, изискваща бдителност, докато не сте сигурни, че можете да извършвате такива дейности безопасно. Ограничете алкохолните напитки.

Твърде много потене, диария или повръщане могат да причинят загуба на прекалено много вода в тялото (дехидратация) и да увеличат риска от замайване. Съобщете за продължителна диария или повръщане до Вашия лекар. Не забравяйте да пиете достатъчно течности, за да предотвратите дехидратация, освен ако Вашият лекар не ви насочи по друг начин.

Това лекарство може да повиши нивата на калий. Преди да използвате калиеви добавки или заместители на солта, които съдържат калий, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Преди да започнете операция, кажете на Вашия лекар или зъболекар за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти).

Възрастните хора могат да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на това лекарство, особено замаяност, високи нива на калий и обрив.

Това лекарство не се препоръчва за употреба по време на бременност. Може да навреди на нероденото бебе. Консултирайте се с Вашия лекар за повече подробности. Вижте също раздел Предупреждение.

Не е известно дали периндоприл преминава в кърмата. Консултирайте се с Вашия лекар преди да кърмите.

Вижте също раздел “Предпазни мерки”.

Лекарствените взаимодействия могат да променят начина на работа на вашето лекарство или да увеличат риска от сериозни нежелани реакции. Този документ не съдържа всички възможни лекарствени взаимодействия. Съхранявайте списък с всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта / лекарства без рецепта и растителни продукти), и го споделяйте с Вашия лекар и фармацевт. Не започвайте, спирайте или променяйте дозата на каквито и да било лекарства без одобрението на Вашия лекар.

Някои продукти, които могат да взаимодействат с това лекарство, включват: алискирен, някои лекарства, които отслабват имунната система / повишават риска от инфекция (като еверолимус, сиролимус), златни инжекции, литий, лекарства, които могат да повишат нивото на калий в кръвта Като ARB, включително лосартан / валсартан, хапчета за контрол на раждаемостта, съдържащи дроспиренон).

Някои продукти имат съставки, които могат да повишат кръвното Ви налягане или да влошат сърдечната недостатъчност. Уведомете вашия фармацевт какви продукти използвате и попитайте как да ги използвате безопасно (особено кашлица и студени продукти, хранителни добавки или НСПВС като ибупрофен / напроксен).

Много сериозна реакция може да възникне, ако получавате инжекции за алергия към пчели / оси (десенсибилизация) и също приемате периндоприл. Уверете се, че всички ваши лекари знаят кои лекарства използвате.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния. Симптомите на предозиране могат да включват силни замайване, слабост, припадък.

Не споделяйте това лекарство с други хора.

Промените в начина на живот, които могат да помогнат на това лекарство да работи по-добре, включват упражняване, спиране на тютюнопушенето и хранене с ниско съдържание на холестерол / ниско съдържание на мазнини. Консултирайте се с Вашия лекар за повече подробности.

Лабораторни и / или медицински изследвания (като бъбречна функция, нива на калий) трябва да се правят, докато приемате това лекарство. Поддържайте всички медицински и лабораторни срещи. Консултирайте се с Вашия лекар за повече подробности.

Проверявайте редовно кръвното си налягане и пулса (сърдечен ритъм) редовно, докато приемате това лекарство. Научете как да проверявате своето собствено кръвно налягане и пулс у дома и споделете резултатите с Вашия лекар.

Ако пропуснете доза, приемете я веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза. Приемайте следващата си доза в обичайното време. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте на стайна температура далеч от светлина и влага. Не съхранявайте в банята. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местно предприятие за изхвърляне на отпадъци.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.