Алергии и профилактика

От Ейми МакГори

Някои олимпийски спортисти се отправиха от спортните медали в Сочи, а други бяха спортни колянови скоби, причинени от наранявания на предните кръстосани връзки (ACL). Тази “майка на всички наранявания” обикновено удря спортисти за сезона, тъй като обикновено включва процес на възстановяване от шест до девет месеца.

Докато трудните удари и падания по време на каране на ски могат да причинят сълзи на ACL, те обикновено се появяват без контакт, като например когато атлетът прави неудобно кацане или се върти на насадено стъпало. (Травмите са често срещани във футбола, баскетбола, лакрос и футбола.) Обучението на мускулите на краката, за да се стрелят правилно и да има добра форма, може да помогне да се предотврати нараняването на ACL.

ACL е лента в коляното, която свързва бедрената кост (бедрената кост) с гръбначния стълб (пищяла). Помага за стабилизиране на коляното и контролира въртенето на крака.

Проучванията показват, че ACL е под напрежение, когато коляното е изправено или огъвано от пет до 20 градуса. Една насочена навътре сила (мисля, че “позицията на заклещеното коляно”) подчертава и ACL. Ако силата надвишава силата на сухожилията, може да се получи сълза. Атлетите често се оплакват от “попадане”, последвано от болка и подуване. Коляното губи стабилност и последващото му смилане и прекомерните движения могат да причинят износване и скъсване на ставата и околните меки тъкани.

Това е като перфектната буря, когато настъпи поражение от ACL: Няколко фактора едновременно се съчетават, за да изтрият атлет за сезон. (Представете си, че се връщате в баскетбола и се приземите с коляното си направо. Добавете слаби хълбоци и слаби хватки, които ефективно не поддържат ACL и … поп!)

Играчите, които участват в спортни състезания, включващи внезапни спирки, скокове и въртящи се движения, са най-изложени на риск от наранявания с ACL. Мускулните дисбаланси и лошата форма са частично виновни. Пол дори играе роля: Експерти твърдят, че жените спортисти са шест до осем пъти по-изложени на риск в сравнение с мъжете – вероятно поради проблеми, свързани с подравняването на хип / коляното, хормоналните нива или забавеното стреляне.

Форма: любимата ни дума от четири букви! С правилната форма (и осъзнаване на връзката между коляното и краката), докато играете, вашият спорт е от решаващо значение. Силни, гъвкави глутети, hamstrings, quadriceps и core са също важни.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Докато упражнявате, трябва да броите между …