Акне изчезва актуално: употреби, странични ефекти, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): бензоил пероксид

Това лекарство се използва за лечение на леко до умерено акне. Може да се използва в комбинация с други лечения при акне. Когато се прилага върху кожата, бензоиловият пероксид действа, като намалява количеството на бактериите, причиняващи акне, и предизвиква изсъхване и лющене на кожата.

Проверете съставките на етикета, дори ако сте го използвали преди. Производителят може да е променил съставките. Също така продукти с подобни имена могат да съдържат различни съставки, предназначени за различни цели. Вземането на неправилния продукт може да ви навреди.

Прочетете листовката за пациента, ако е налична от фармацевта, преди да започнете да използвате този продукт и всеки път, когато получите отново. Ако имате някакви въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Преди да използвате този продукт за първи път, проверете дали сте алергични към него. За да проверите, поставете малка сума в една или две малки области на акне в продължение на три дни. Ако имате алергична реакция, преустановете употребата на този продукт и незабавно да получите медицинска помощ (вижте симптомите на алергична реакция в секцията Нежелани реакции). Ако нямате алергична реакция, можете да използвате продукта.

Има много бензоил пероксидни продукти. Много от тях могат да бъдат закупени без рецепта. Някои продукти (като почистващи препарати, пяна или лосиони) може да изискват рецепта. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт при избора на най-подходящия за Вас продукт. Ако използвате продукта без рецепта за самолечение, прочетете и следвайте всички указания на опаковката на продукта, преди да използвате това лекарство. Ако имате някакви въпроси, консултирайте се с Вашия фармацевт. Ако Вашият лекар предписал това лекарство, използвайте го според указанията.

Някои продукти изискват разклащане преди употреба. Проверете пакета си за продукти, за да видите дали вашата форма на това лекарство трябва да се разклати.

Нанесете бензоил пероксид върху областите на кожата, засегнати от акне. Избягвайте да приемате това лекарство в очите, вътре в носа или устата, или на места с повредена кожа, тъй като това може да предизвика дразнене. Ако това се случи, изплакнете района с много вода. Бензоил пероксидът може да избелва косата или тъканите. Използвайте внимателно и избягвайте контакт с косата, облеклото и обзавеждането.

Ако използвате почистващи препарати, съдържащи бензоил пероксид, намокрете засегнатата област. Внимателно разтривайте почистващото средство в кожата за 10-20 секунди. Работете в пълна пяна и изплакнете обилно и след това сушете. Ако се получи прекалено много сушене, може да се наложи да изплакнете почистващото средство по-рано или да го използвате по-рядко. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности.

Ако използвате течен препарат, почистващ тампон или препарат за почистване, използвайте го вместо сапун веднъж или два пъти на ден. Почиствайте кожата преди да я нанесете, внимателно обработете пяна за 10-20 секунди и изплакнете обилно. Не търкайте кожата.

Ако използвате крем за бръснене, първо почистете областта, която ще се обръсне. Нанесете малко количество от лекарството, леко разтривайте в областта и след това бръснете.

Ако използвате крем, пяна, лосион или гел, приложете го на засегнатата област, както е указано, обикновено веднъж или два пъти на ден. Преди да приложите всяка доза, внимателно измийте засегнатата област с мек почистващ препарат, след което изсушете. Нанесете малко количество лекарство върху засегнатата област и внимателно разтривайте. Някои продукти може да изискват изплакване след прилагане за определен период от време. Проверете пакета си за продукти, за да видите дали вашата форма на това лекарство трябва да бъде изплакната.

Ако използвате медикаментозните тампони или гъби, измийте засегнатата кожа с мек почистващ препарат, след което изсушете. Избършете подложката или гъбата внимателно върху кожата, за да приложите медикамента, обикновено веднъж или два пъти дневно, според указанията.

Дозата се основава на Вашето медицинско състояние и на отговора на терапията. Подобряването на акнето обикновено се наблюдава след 3 седмици употреба и максимална полза след 8-12 седмици употреба. Не увеличавайте дозата си или не употребявайте това лекарство по-често или по-дълго от указаното. Вашето състояние няма да се подобри по-бързо и рискът от нежелани реакции ще се увеличи.

Ако състоянието ви продължава или се влошава или ако смятате, че може да имате сериозен медицински проблем, веднага да получите медицинска помощ.

Кожни реакции като пилинг, сърбеж, дразнене и зачервена кожа могат да се появят, особено в началото на лечението. Ако някоя от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт. Може да се наложи да прилагате по-малки количества от лекарството или да го използвате по-рядко. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности.

Ако Вашият лекар Ви е насочил да използвате това лекарство, не забравяйте, че той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Ако обаче забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), силна замаяност, затруднено дишане, незабавно да получите медицинска помощ.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Преди да използвате бензоил пероксид, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към i; Или ако имате други алергии. Този продукт може да съдържа неактивни съставки (като парфюми), които могат да причинят алергични реакции или други проблеми. Говорете с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си история.

Това лекарство може да ви направи по-чувствителни към слънцето. Избягвайте продължително излагане на слънце, кабини за тен и слънчеви очила. Използвайте слънцезащитни продукти и носете защитно облекло, когато сте на открито.

По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само когато е абсолютно необходимо. Обсъдете рисковете и ползите с Вашия лекар.

Не е известно дали това лекарство преминава в кърмата. Консултирайте се с Вашия лекар преди кърменето.

Лекарствените взаимодействия могат да променят начина на работа на вашето лекарство или да увеличат риска от сериозни нежелани реакции. Този документ не съдържа всички възможни лекарствени взаимодействия. Съхранявайте списък с всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта / лекарства без рецепта и растителни продукти), и го споделяйте с Вашия лекар и фармацевт. Не започвайте, спирайте или променяйте дозата на каквито и да било лекарства без одобрението на Вашия лекар.

Продукт, който може да взаимодейства с това лекарство, е: дапсонът, използван върху кожата.

Това лекарство може да бъде вредно при поглъщане. При съмнение за поглъщане или предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния.

Поддържайте всички редовни медицински и лабораторни срещи.

Ако използвате този продукт редовно и пропускате доза, използвайте го веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте на стайна температура далеч от светлина и влага. Обърнете се към информацията за съхранение, отпечатана на опаковката за точния температурен диапазон. Ако имате някакви въпроси относно съхранението, попитайте Вашия фармацевт. Не съхранявайте в банята. Пазете всички медикаменти далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местно предприятие за изхвърляне на отпадъци.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.