Адениомиоза – преглед на темата

Тенденции за здравето на жените

Адениомиозата е заболяване, което се случва, когато клетките, които нормално линират матката, растат в мускулната тъкан на стената на матката. Това се случва най-често при жени на възраст над 30 години, които са имали пълномаслена бременност. Тя е рядка при жени, които не са имали пълномаслена бременност.

Когато Кейти Курич се присъедини към CBS Evening News като своя котва и манагин; Редактор през миналия септември след 15-годишно излъчване като съ-котва на Toda на NBC; Показват, че тя стана първата жена, която държи тази позиция на соло закотвяне; Зад кулисите тя се превърна в движеща сила зад нововъведенията на CBS; Здравно и медицинско покритие; Казах на моите производители: “Трябва да имаме силна медицинска единица; Казва Couric. В отговор те “наистина са го подсилили и мисля, че сме готови да го направят дори …

Причината за аденомиозата не е напълно разбрана. Някои изследователи смятат, че това е резултат от увреждане на вътрешната стена на матката по време на бременност, раждане, раждане или хирургическа процедура.

Повечето жени с аденомиоза нямат никакви симптоми. Аденомиозата често се среща в биопсии на маточната тъкан след тазова операция като лапаротомия или лапароскопия. Когато са налице симптоми, те включват

Когато се появят симптоми, може да се направи оценка на предполагаемата аденомиоза

Тежки или продължителни менструални периоди (менорагия); Болезнена менструация (дисменорея); Скорошно настъпване на менструалните спазми, които постепенно се влошават от един период в друг.

Диагнозата на аденомиозата може да се направи само след като патологът изследва пробите от тъканна тъкан на матката. Аденомиозата често се открива след хистеректомия.

История на симптомите, менструалните периоди и фамилната история; Рутинен тазов изпит, който може да разкрие голяма, мека или нежна утроба; Проба от тъканта на стената на матката (ендометриална биопсия); Тазобедрен ултразвук, който може да помогне да се каже аденомиоза от други тазови тумори; Хистероскопия. Този тест позволява на лекаря да изследва и взема проби от лигавицата на матката; ЯМР на таза.

Повечето жени с аденомиоза нямат никакви симптоми. При наличие на тазова болка или тежко менструално кървене, подозирана аденомиоза често се лекува успешно с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Може да е необходима хистеректомия, ако имате тежки симптоми, но не наближавате менопаузата. Симптомите изчезват след приключване на менопаузата или след хистеректомия.

Използването на хапчета за контрол на раждаемостта може да влоши симптомите на тежко кървене или болка. Симптомите изчезват след приключване на менопаузата или след хистеректомия.

Ако имате симптоми на аденомиоза, обадете се на Вашия лекар, за да насрочи среща.