Адаптин перорално: употреба, нежелани реакции, взаимодействия, снимки, предупреждения и дозиране

ОБЩИ ИМЕНА (И): DOXEPIN HCL

Антидепресантните лекарства се използват за лечение на различни състояния, включително депресия и други психически / настроение. Тези лекарства могат да помогнат да предотвратят мисли / опити за самоубийство и да осигурят други важни ползи. Проучванията обаче показват, че малък брой хора (особено хора под 25 години), които приемат антидепресанти за каквото и да е заболяване, могат да получат влошаване на депресията, други психични / настроение или суицидни мисли / опити. Поради това е много важно да говорите с лекаря за рисковете и ползите от антидепресант (особено за хора под 25 години), дори ако лечението не е за психическо състояние / настроение. Кажете на лекаря незабавно, ако забележите влошаване на депресията / други психични състояния, необичайни промени в поведението (включително възможни мисли / опити за самоубийство) или други промени в умственото / настроението (включително нови / влошаващи се безпокойства, пристъпи на паника, проблеми със съня, раздразнителност, Гневни чувства, импулсивни действия, силна неспокойствие, много бързо говорене). Бъдете особено внимателни за тези симптоми, когато се започне нов антидепресант или когато дозата се промени.

Това лекарство се използва за лечение на психически / настроение, като депресия и тревожност. Тя може да спомогне за подобряване на настроението и чувството за благополучие, облекчаване на тревожността и напрежението, по-добро сънство и повишаване на енергийното Ви ниво. Това лекарство принадлежи към клас лекарства, наречени трициклични антидепресанти. Тя действа, като засяга равновесието на някои естествени химикали (невротрансмитери) в мозъка.

Прочетете ръководството за лекарства, предоставено от Вашия фармацевт, преди да започнете да приемате доксепин и всеки път, когато получите напълване. Ако имате някакви въпроси, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Вземете това лекарство през устата, обикновено 1 до 3 пъти дневно или според указанията на Вашия лекар. Ако го приемате само веднъж дневно, вземете го преди лягане, за да намалите сънливостта през деня. Дозата се основава на Вашето медицинско състояние и отговор на лечението.

За да намалите риска от нежелани реакции (като сънливост, сухота в устата, замаяност), Вашият лекар може да Ви накара да започнете това лекарство с ниска доза и постепенно да увеличите дозата си. Следвайте внимателно инструкциите на Вашия лекар.

Вземете това лекарство редовно, за да получите най-голяма полза от него. За да си спомните, поемайте по едно и също време всеки ден. Не увеличавайте дозата си или не прилагайте това лекарство по-често или по-дълго от предписаното. Вашето състояние няма да се подобри по-бързо и рискът от нежелани реакции ще се увеличи.

Важно е да продължите да приемате това лекарство, дори ако се чувствате добре. Не спирайте приема на това лекарство, без да се консултирате с Вашия лекар. Някои състояния може да се влошат, когато това лекарство бъде спряно. Също така, може да получите симптоми като промени в настроението, главоболие и умора. За да предотвратите тези симптоми, докато спирате лечението с това лекарство, Вашият лекар може постепенно да намали дозата Ви. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности. Съобщете незабавно нови или влошаващи се симптоми.

Това лекарство може да не действа веднага. Може да забележите някаква полза в рамките на една седмица. Възможно е обаче да отнеме до 3 седмици, преди да почувствате пълния ефект.

Уведомете Вашия лекар, ако Вашето състояние продължава или се влошава (например, чувството ви на тъга се влошава или имате мисли за самоубийство).

Вижте също раздел Предупреждение.

Може да се появи сънливост, световъртеж, сухота в устата, замъглено зрение, запек или уриниране. Ако някоя от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

За да намалите риска от замаяност и замайване, стайте бавно, когато се издигате от седнало или легнало положение.

За облекчаване на сухота в устата, засмукване (без захар) твърди бонбони или лед чипове, дъвчете (без захар) дъвка, пийте вода, или използвайте заместител на слюнката.

За да предотвратите запек, поддържайте диета, подходяща за фибри, пийте много вода и упражнявайте. Ако сте запек, докато използвате това лекарство, консултирайте се с Вашия фармацевт за помощ при избора на слабително.

Не забравяйте, че Вашият лекар е предписал това лекарство, защото той или тя е преценил, че ползата за Вас е по-голяма от риска от нежелани реакции. Много хора, които използват това лекарство, нямат сериозни нежелани реакции.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако се появят някои от тези редки, но сериозни нежелани реакции: персистиращо киселини в стомаха, промени в настроението (тревожност, възбуда, объркване), треперене, болка в стомаха / корема.

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате много сериозни нежелани реакции, включително: силна световъртеж, бързо / неравномерно сърцебиене, припадъци, припадъци, болка в окото / подуване / зачервяване, промени в зрението.

А много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядко. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някакви симптоми на сериозна алергична реакция, включително: обрив, сърбеж / подуване (особено на лицето / езика / гърлото), силни световъртеж, затруднено дишане.

Това не е пълен списък на възможните нежелани реакции. Ако забележите други ефекти, които не са изброени по-горе, свържете се с Вашия лекар или фармацевт.

В САЩ –

Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за странични ефекти на FDA на 1-800-FDA-1088 или на www.fda.gov/medwatch.

В Канада – Обадете се на Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да докладвате за нежелани реакции на Health Canada на 1-866-234-2345.

Вижте също раздел Предупреждение.

Преди да приемете Doxepin, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако сте алергични към I; Или към други трициклични антидепресанти (като nortriptyline или ако имате някакви други алергии) Този продукт може да съдържа неактивни съставки, които могат да причинят алергични реакции или други проблеми.Посъветвайте се с Вашия фармацевт за повече подробности.

Преди да използвате това лекарство, уведомете Вашия лекар или фармацевт за медицинската си история, особено за: проблеми с кръвообращението, проблеми с дишането, проблеми с черния дроб, скорошен сърдечен инфаркт, проблеми с уринирането (например поради увеличена простата), хипертиреоидизъм, Анамнеза за глаукома (тип на затваряне под ъгъл), лична или фамилна анамнеза за психични състояния (например биполярно разстройство, психоза), фамилна анамнеза за самоубийство, гърчове, състояния, които могат да увеличат риска от гърчове (като други мозъчни заболявания, Спиране на алкохол / седатив).

Doxepin може да причини състояние, което засяга сърдечния ритъм (удължаване на QT интервала). Удължаването на QT интервала рядко може да причини сериозни (рядко фатални) бързи / неравномерен сърдечен ритъм и други симптоми (като силни световъртеж, припадъци), които незабавно се нуждаят от медицинска помощ.

Рискът от удължаване на QT интервала може да се увеличи, ако имате определени медицински състояния или приемате други лекарства, които могат да доведат до удължаване на QT интервала. Преди да използвате доксепин, кажете на Вашия лекар или фармацевт за всички лекарства, които приемате, и ако имате някое от следните състояния: някои сърдечни проблеми (сърдечна недостатъчност, бавно сърцебиене, удължаване на QT интервала в ЕКГ), фамилна анамнеза за определени сърдечни проблеми Удължаване на EKG, внезапна сърдечна смърт).

Ниските нива на калий или магнезий в кръвта също могат да увеличат риска от удължаване на QT интервала. Този риск може да се увеличи, ако използвате определени лекарства (като диуретици / “хапчета за вода”) или ако имате състояния като силно потене, диария или повръщане. Говорете с Вашия лекар за безопасно използване на доксепин.

Това лекарство може да ви направи сънливо или замаяно или да причини замъглено виждане. Не шофирайте, не използвайте машини или не извършвайте никаква дейност, изискваща бдителност или ясно виждане, докато не сте сигурни, че можете да извършвате такива дейности безопасно. Ограничете алкохолните напитки.

Преди да започнете операция, кажете на Вашия лекар или зъболекар за всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и растителни продукти).

Това лекарство може да ви направи по-чувствителни към слънцето. Избягвайте продължително излагане на слънце, кабини за тен и слънчеви очила. Използвайте слънцезащитни продукти и носете защитно облекло, когато сте на открито.

Ако имате диабет, това лекарство може да затрудни контрола на нивата на кръвната Ви захар. Следете нивото на кръвната Ви захар редовно и уведомете Вашия лекар за резултатите. Вашият лекар може да се наложи да коригира вашето лекарство за диабет, програма за упражнения или диета.

По-възрастните хора могат да бъдат по-чувствителни към страничните ефекти на това лекарство, особено сухота в устата, замайване, сънливост, обърканост, затруднено уриниране и удължаване на QT интервала (вж. По-горе).

По време на бременност, това лекарство трябва да се използва само когато е абсолютно необходимо. Тъй като нелекуваните психични / настроение проблеми (като депресия, тревожност) може да бъде сериозно състояние, не спирайте да използвате това лекарство, освен ако не е указано от Вашия лекар. Ако планирате бременност, забременеете или мислите, че сте бременна, незабавно обсъдете с Вашия лекар ползите и рисковете от употребата на това лекарство по време на бременност.

Това лекарство преминава в кърмата и може да има нежелани ефекти върху кърмачето. Кърменето при употребата на това лекарство не се препоръчва. Консултирайте се с Вашия лекар преди да кърмите.

Лекарствените взаимодействия могат да променят начина на работа на вашето лекарство или да увеличат риска от сериозни нежелани реакции. Този документ не съдържа всички възможни лекарствени взаимодействия. Съхранявайте списък с всички продукти, които използвате (включително лекарства с рецепта / лекарства без рецепта и растителни продукти), и го споделяйте с Вашия лекар и фармацевт. Не започвайте, спирайте или променяйте дозата на каквито и да било лекарства без одобрението на Вашия лекар.

Някои продукти, които могат да взаимодействат с това лекарство, включват: арбутамин, тироидни добавки, антихолинергични лекарства (като бензотропин, беладона алкалоиди), централно действащи лекарства за лечение на високо кръвно налягане (като клонидин, гуанабенц, резерпин).

Приемането на МАО инхибитори с това лекарство може да причини сериозно (възможно фатално) взаимодействие с лекарството. Избягвайте приема на МАО инхибитори (изокарбоксазид, линезолид, метиленово синьо, моклобемид, фенелзин, прокарбазин, разагилин, селегилин, трансилципромин) по време на лечение с това лекарство. Повечето инхибитори на МАО също не трябва да се приемат две седмици преди и след лечение с това лекарство. Посъветвайте се с Вашия лекар кога да започнете или спрете да приемате това лекарство.

Други лекарства могат да повлияят на отстраняването на доксепин от тялото ви, като по този начин повлияват как работи доксепинът. Тези лекарства включват циметидин, жълт кантарион, тербинафин, лекарства за лечение на нередовна сърдечна честота (като хинидин / пропафенон / флекаинид), антидепресанти (като SSRIs, включително пароксетин / флуоксетин / флувоксамин). Това не е пълен списък.

Много лекарства освен доксепин могат да повлияят на сърдечния ритъм (удължаване на QT интервала в ЕКГ), включително и амиодарон, цизаприд, дофетилид, пимозид, прокаинамид, хинидин, соталол, макролидни антибиотици (като еритромицин). Поради това, преди да използвате доксепин, съобщете на Вашия лекар или фармацевт всички лекарства, които използвате понастоящем.

Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате други продукти, които причиняват сънливост, включително алкохол, антихистамини (като цетиризин, дифенхидрамин), лекарства за сън или тревожност (като алпразолам, диазепам, золпидем), мускулни релаксанти и облекчаващи наркотиците Като кодеин).

Проверете етикетите на всички ваши лекарства (като например алергия или кашлица и студени продукти), тъй като те могат да съдържат деконгестанти или съставки, които причиняват сънливост. Попитайте фармацевта си за безопасното използване на тези продукти.

Също така съобщавайте за употребата на лекарства, които могат да увеличат риска от припадъци, когато се комбинират с доксепин, включително изонизид (INH), фенотиазини (като тиоридазин), теофилин или трициклични антидепресанти (като нортриптилин). Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за повече подробности.

Ако има съмнение за предозиране, незабавно се свържете с център за отравяния или спешна помощ. Американските жители могат да се обадят на местния център за контрол на отровите на 1-800-222-1222. Жителите на Канада могат да се обадят на провинциалния център за отравяния. Симптомите на предозиране могат да включват: екстремна сънливост, халюцинации, бързо / неравномерно сърцебиене, припадък, бавно / плитко дишане, гърчове.

Не споделяйте това лекарство с други хора.

Лабораторни и / или медицински изследвания (като кръвна картина, кръвно налягане, ЕКГ, чернодробни тестове) могат да се извършват от време на време, за да се следи напредъка Ви или да се проверят страничните ефекти. Поддържайте всички медицински срещи. Консултирайте се с Вашия лекар за повече подробности.

Ако пропуснете доза, приемете я веднага щом си спомните. Ако е близо до времето на следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и възобновете обичайната схема на дозиране. Не удвоявайте дозата, за да я настигнете.

Съхранявайте при стайна температура между 68-77 градуса (20-25 градуса) далеч от светлина и влага. Не съхранявайте в банята. Пазете всички лекарства далеч от деца и домашни любимци.

Не измивайте лекарствата надолу по тоалетната или ги излейте в дренаж, освен ако не сте инструктирани да го направите. Правилно изхвърлете продукта, когато изтече или вече не е необходимо. Или местна компания за изхвърляне на отпадъци за повече подробности относно безопасното изхвърляне на продукта.

Октомври 2015 г. Авторско право (в) 2015 г.

С кабинета по медицина можете да проверявате взаимодействията с наркотиците.