10 въпроса да попитате Вашия лекар за dvt

1. Какво представлява ДВТ? И колко опасно е това?

Дълбоката венозна тромбоза – кръвен съсирек в дълбока вена, често в крака ви – може да изглежда като много други здравословни проблеми. И половината от времето, ДХТ не причинява симптоми; Ако сте навършили 60 години, пушите, сте с наднормено тегло или сте на дълги периоди от време, рискът от това състояние е по-висок – затова внимавайте за някои възможни признаци на проблем. Говорете с Вашия лекар възможно най-скоро, ако мислите, че може да имате ДХТ.

Най-голямата опасност е, че част от съсирека може да се разпадне и да отиде до белите дробове. Това може да доведе до запушване, известно като белодробна емболия или ПЕ. Вашият лекар ще ви посъветва колко е вероятно това да се случи с вашия съсирек.

2. Сигурни ли сте, че имам ДВТ? Как се диагностицира?

Хората с дълбок венозен съсирек в крака обикновено имат оток, болка, нежност или зачервяване на единия крак, но понякога и двете.

Вашият лекар ще направи физически преглед. Той ще ви изпрати и за ултразвук, за да видите как кръвта тече през вените ви. Той може да използва други образни тестове и кръвни изследвания, за да потвърди диагнозата.

3. Как получих ДХТ? Какво причинява това?

Можете да получите съсирек, когато стоите без часове, като например при продължително каране на самолет или пътуване с кола. Човек може да се образува след операция и дългосрочен престой в болница. Жените, които приемат хормони като естроген в хапчета за контрол на раждаемостта или след менопауза, са по-склонни да получат съсирек.

Трябва да поговорите с лекаря си, за да разберете какво е довело до вашето.

4. Как ще третирате моето ДВД?

Вашият лекар вероятно ще започне, като ви даде снимки на хепарин. Това е вид наркотик, наречен разредител на кръвта, който затруднява съсирването на кръвта ви. След това може да се наложи да вземете по-тънки хапчета за кръв, като апиксабан (Eliquis), дабигатран (Pradaxa), едоксабан (Savaysa), ривароксабан (Xarelto) или варфарин (кумадин). Ако приемате варфарин, често ще трябва да проверявате кръвта си.

Разредители на кръв няма да разбият таксата; Тялото ви трябва да направи това с течение на времето. Но те ще го пазят, за да не станат по-големи и да предотвратят формирането на повече.

5. Колко време ще трябва да остана на разредители на кръвта?

Това зависи от това, което е причинило съсирването ви. Някой, който е имал ДХТ, обикновено приема кръвни разредители в продължение на 6 месеца. Ако съсирекът има само една причина, като хирургическа операция и нямате други рискови фактори за ДВТ, може да е по-малко време. Ако това се дължи на наследствено състояние или на продължаващо (хронично) заболяване, то може да бъде по-дълго.