Подрастващи и млади възрастни с рак

Изследователите на рака, застъпниците и оцелелите от рак въвеждат темата за рака на юноши и млади възрастни (AYA). AYAs с рак са получили относително малко внимание в сравнение с деца и възрастни с рак.

Около 70 000 младежи (на възраст 15-39 години) са диагностицирани с рак всяка година в Съединените щати – представляващи около 5% от диагнозите за рак в Съединените щати. Това е около шест пъти по-голям брой ракови заболявания, диагностицирани при деца на възраст 0-14 години.

Младите възрастни са по-склонни да бъдат диагностицирани с някои видове рак, като например Hodgkin лимфом, меланом, рак на тестисите, рак на щитовидната жлеза и саркоми. Въпреки това, наличието на специфични видове рак варира в зависимост от възрастта. Левкемия, лимфом, рак на тестисите и рак на щитовидната жлеза са най-често срещаните ракови заболявания сред 15-24-годишните. Сред 25-39-годишните, най-често срещани са рак на гърдата и меланом.

Доказателства сочат, че някои видове рак при юноши и млади хора могат да имат уникални генетични и биологични характеристики. Изследователите работят, за да научат повече за биологията на раковите заболявания при младите възрастни, така че да могат да идентифицират молекулярно целеви терапии, които могат да бъдат ефективни при тези ракови заболявания.

Най-често срещаните видове рак при юноши и млади хора (AYA) са

Източник: SEER 18, 2007-2011, на възраст 15-39 години

Ракът е водещата причина за свързаната с болестта смърт в популацията на АИА. Сред AYAs, само инциденти, самоубийства и убийства са довели до повече животи, отколкото рак през 2011 г. Можете да научите повече за смъртността, смъртността и оцеляването на младите възрастни с рак в “Резюме на раковите заболявания при подрастващи и млади възрастни”.

Експерти в областта на рака на подрастващи и млади възрастни (AYA) и оцелелите от рак отговориха на въпроса: Какво бихте казали на подрастващи или млади възрастни с рак?

Тъй като ракът при млади възрастни е рядък, важно е да се намери онколог, специализиран в лечението на вида рак, който имате. Изследванията сочат, че при някои видове рак младите хора могат да имат по-добри резултати, ако се лекуват с педиатрични, а не за възрастни режими на лечение.

Младите възрастни, които имат рак, който обикновено се проявява при деца и юноши, като мозъчни тумори, левкемия, остеосарком и сарком на Евинг, могат да бъдат лекувани от педиатричен онколог. Тези лекари често са свързани с болница, която е член на Детската онкологична група. Но младите възрастни, които имат по-често срещани при възрастни ракови заболявания, често се лекуват от медицински онколог чрез болници, които са свързани с определен център за ракови заболявания или мрежа за клинични изследвания като NCTN или NCORP.

Научете повече за намирането на лекар и как да получите второ мнение: Как да намерите лекар или лечебно заведение, ако имате рак. Второ мнение може да бъде особено полезно, когато има сложни медицински решения, които трябва да бъдат направени, има различни възможности за лечение, за които можете да избирате, имате рядък рак или първото мнение относно лечебния план идва от лекар, който не Специализирате или третирате много млади възрастни с вида рак, който имате.

Видът лечение, който получавате, се основава на вида на рака, който имате и колко напреднал е ракът (негов етап или степен). Фактори като вашата възраст, цялостно здраве и лични предпочитания също са важни.

Вашите възможности за лечение могат да включват клинично изпитване или стандартна медицинска помощ.

Ефектът от лечението върху фертилитета е особена загриженост за младите пациенти с рак. Един онколог, адвокат на пациент и оцелели от рак на млади възрастни обсъждат възможности за запазване на плодородието, настоящи изследователски въпроси и въпроси, свързани с политиката.

Важно е да говорите с Вашия лекар за това как лечението може да повлияе на плодовитостта Ви. Научете за всичките си възможности за запазване на фертилността и вижте специалист по плодовитостта преди да започнете лечението. Проучванията установиха, че въпреки че дискусиите за запазване на фертилността между лекари и млади възрастни пациенти с рак стават все по-чести, все още са необходими подобрения.

Организации като MyOncofertility.org и LIVESTRONG Fertility осигуряват подкрепа и съвети, свързани с плодовитостта, на млади хора и здравни специалисти. Въпросите на плодовитостта също са обсъдени в “Други хора, които могат да извлекат полза: Млади ракови пациенти и преживелици участват в изследванията върху оплодителната способност и запазването на плодородието, докато се борят с рака”.

Ракът може да създаде усещане за изолация от приятелите и семейството ви, които може би не разбират какво преживявате. Като млад възрастен човек може да се почувствате, че губите своята независимост в момент, когато току-що сте започнали да я печелите. Може би току-що сте започнали колеж, сте получили работа или сте създали семейство. Диагнозата на рака поставя повечето хора на ролкови езера. Тъй като ракът е сравнително рядък при млади възрастни, може да срещнете няколко пациенти на вашата възраст. Освен това, лечението може да изисква хоспитализация далеч от дома, което може да доведе до емоционална изолация. Желанието за нормалност може да ви предпази от споделянето на вашето раково преживяване с вашите здрави връстници, добавяйки към чувството за изолация.

Вие обаче не сте сами. Ракът се третира от екип от специалисти, които се занимават не само с болестта, но и с вашите емоционални и психологически потребности. Някои болници предлагат всеобхватни програми за подпомагане. Подкрепата може да дойде в много форми, включително консултиране, отстъпления, спонсорирани от организации, обслужващи млади възрастни с рак и групи за подкрепа. Тази подкрепа може да облекчи чувствата на изолация и да помогне да се възстанови чувството за нормалност.

Младите хора с рак казват, че е особено полезно да се свържете с други млади хора, които могат да предложат прозрения, основаващи се на собствения си опит с рак. Научете повече за това, как другите млади хора с рак са се справили с AYAs, които не са сами: Изправени пред психосоциалните предизвикателства на рака.

За много млади хора завършването на лечението е нещо, което трябва да се отпразнува. Но този път може да доведе и до нови предизвикателства. Може да се притеснявате, че ракът ще се върне или ще се бори да свикне с нови практики. Някои млади хора навлизат в тази нова фаза, чувствайки силна сила, докато други са по-крехки. Повечето млади хора твърдят, че преходът след лечението отне повече време и е по-голямо предизвикателство, отколкото очакваха. Докато повечето странични ефекти, които сте имали по време на лечението, ще изчезнат, дългосрочните странични ефекти, като умора, може да отнемат време, за да изчезнат. Други нежелани реакции, наречени късни ефекти, може да не настъпят до месеци или дори години след лечението.

Въпреки че последващата грижа е важна за всички оцелели, тя е особено важна за младите възрастни. Тези проверки могат да ви успокоят и да помогнат за предотвратяване и / или лечение на медицински и психологически проблеми. Някои млади възрастни получават последваща грижа в болницата, където са били лекувани, а други виждат специалисти в клиники за късни ефекти. Говорете с вашия екип по здравни грижи, за да научите какви последващи грижи трябва да получите и какви места да го получавате.

Две важни документи, за да получите писмени копия и да обсъдите с Вашия лекар, включват

Проучванията установиха, че много оцелели от рак на млади възрастни често не знаят или подценяват риска от късни ефекти. Можете да научите повече в “За много млади оцелели от рак, късното въздействие създава трайни проблеми и много оцелели от рак на юноши и млади хора имат хронични здравни проблеми, нездравословни поведения.

Получете допълнителна информация за оцеляването и научете за ресурсите, за да помогнете да се консултирате с Вашия лекар в “Последваща грижа след рак” от Службата за оцеляване на рака.

Все по-голям брой организации обслужват нуждите на AYAs от рак. Някои организации помагат на младите хора да се справят или да се свързват с връстниците, които преминават през същите неща. Други разглеждат теми като плодородието и оцеляването. Съществуват и радио и разговори, които обединяват млади хора и медицински експерти, които обменят информация и съвети. Също така можете да потърсите набор от общи емоционални, практически и финални услуги за поддръжка в списъка на организациите, които предлагат услуги за поддръжка. Не си сам.

Юноши

Тийнейджъри и юноши

Копиране и поддръжка

плодовитост

Финансови и правни ресурси

ПРОДЪЛЖАВАНЕ

Видеоклипове и програми за набиране на живо